Avocado, fructul care poate fi preparat în zeci de feluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocado este foarte săţios
Avocado este foarte săţios

Avocado este unul din cele mai valoroase fructe pe care le găsim şi în extrasezon. Fiind versatil, se poate prepara în multe feluri, guacamole fiind cea mai cunoscută reţetă cu avocado.

Reţeta de guacamole este banal de simplă, fructul se taie în jumătate pe lungime, se îndepărtează sâmburele, iar apoi cu o lingură se scoate conţinutul din coajă şi se mărunţeşte într-un vas. Se adaugă roşia tăiată cubuleţe mici, puţin ulei de măsline, câteva linguri de zeamă de lămâie şi puţin usturoi. Sare, după gust. Se amestecă totul şi se obţine o pastă foarte gustoasă, care aminteşte de gustul nucilor verzi.

Însă avocado poate fi folosit la reţetele unor salate ori a altor preparate, la fel de bune. Pentru o salată avem nevoie de:

 - avocado,

 - o jumătate de piept de pui (la grătar sau fiert, după preferinţă),

 - o roşie,

 - brânză (telemea sau feta),

 - puţin ulei de măsline,

 - una-două linguri de zeamă de lămâie (sau oţet balsamic)
 

„Cu mulţi ani în urmă, când am ajuns prima oară în Austria, abia dacă auzisem de unele dintre fructele exotice. Avocado era unul dintre ele. Nici nu ştim bine cum se consumă, iar prima oară nu mi-a plăcut la gust. Apoi am aflat mai multe reţete şi, mai ales după ce am aflat cât e de sănătos, am început să preparăm mai des. Acum, soţul meu îmi cere să-i pun bucăţele de avocado în apropae orice salată de primvară, după ce apar verdeţurile”, spune Emilia, o băimăreancă de aproape 50 de ani, care trăieşte de ani buni în străinătate.

Ea spune că prepară salata cu piept de pui fără să ţină cont neapărat de gramaje. „Dacă am un fruct avocado, folosesc cam 200 de grame de piept de pui, dar dacă fac o salată mai mare, atunci măsor «din ochi» totul. Pun două fructe şi aleg un piept de pui mai mare, folosesc zeama de la o jumtate de lămâie, dar o pot drege după gust”, mai spune ea. Toate ingredientele le taie cubuleţe şi le amestecă, apoi adaugă puţină sare, uleiul de măsline şi zeama de lămâie. „Se poate pune puţin zahăr sau miere în zeama de lămâie, după preferinţă, însă nouă ne place exact aşa cum e”, mai spune ea. Pieptul de pui se foloseşte prăjit sau fiert.

O altă reţetă de avocado cu fructe de mare este foarte apreciată şi nu necesită multe ingrediente. Pe lângă un avocado, aproximativ 200 de grame de creveţi (sau cocktail de fructe e mare, înăbuşite în unt sau ulei de măsline), se taie în jumătăţi câteva roşii cherry (sau una-două mai mari) şi se adaugă o salată de frunze (baby spanac, salată iceberg, salată verde, valeriana etc). Se completează după gust, după imaginaţie, cu zeamă de lămâie, condimente, sare etc. „Sunt foarte multe posibilităţi de a-l prepara şi mai e şi foate sănătos şi săţios”, completează băimăreanca.

Pont: un avocado bun trebuie să fie ferm, dar la apăsare să se simtă uşor moale. Dacă este prea tare, atunci poate fi lăsat câteva zile până se mai coace. Nu se pune la frigider!

Mai puteţi citi:

 

Ziua de 4 martie 1977, în memoria unui participant la acţiunile de salvare: „Era apocaliptic, ceva de nedescris, ceva ce lasă coşmaruri toată viaţa“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite