Beneficiile oamenilor care au un animal de companie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animalele aduc numeroase beneficii    Foto: Adevărul
Animalele aduc numeroase beneficii    Foto: Adevărul

Un animal de comanie poate fi o provocare pentru cineva care nu este obişnuit cu animelele. În schimb, cei care deţin un patruped spun că recompensa pe care o primesc este dincolo de aşteptări. Un câine, de exemplu, este animalul care te va iubi necondiţionat, în timp ce o pisică te poate scoate dintr-o stare de tensiune, de stres.

Toţi iubitorii de animale spun că există numeroase beneficii atunci când ai un animal de companie. Dincolo de anumite obligaţii şi respnsabilităţi, un animal de companie oferă posesorului afecţiune, în mod necondiţionat. În alte cazuri putem vorbi de posibilitatea de a socializa, iar uneori, chiar de protecţie. Mai nou, se poate vorbi chiar despre terapie cu animale.

„Un câine te scoate din sedentarism. O persoană supraponderală care îşi ia un câine va fi obligată să iasă cu el afară de două ori pe zi. Asta îl va obliga şi pe el să se plimbe, să se mişte”, spune Tic Angheluţă, un specialist în dresarea câinilor. Pe lângă asta, spune el, pe copii îi reponsabilizează. „În general, animalele de companie le creează copiilor nişte resposabilităţi. Cei mici au ocazia să înveţe că animalul trebuie să primească mâncare după un anumit program, iar dacă ne referim la câini, cu atât mai mult, pentru că acesta trebuie scos la plimbare, cineva trebuie să se joace cu el, trebuie dus la veterinar, să i se facă deparazitări etc. Iar toate astea îl şi disciplinează pe copil“, spune dresorul.

Un alt mare beneficiu, mai spune el, este acela că îl ajută pe cel mic să socializeze. Un copil timd, mai explică dresorul, în momentul în care va ieşi afară cu câinele cu siguraţă va capta atenţia altor copii, care vor veni spre el. „Câinele e un magnet de copii. Şi atunci, posesorului i se creează un fel de obligaţie de a socializa şi de a scăpa de timiditate şi va interacţiona“, mai spune el.

hipoterapia

Terapia asistată de animale

O utilizare mai recent apărută la noi în ţară este terapia asistată de animale, iar câinii şi caii sunt printre favoriţi pentru a o realiza. Acest tip de terapie se desfăşoară, de obicei, alături de un psiholog, de un kinetoterapeut şi/sau de un logoped. Persoanele care suferă diferite dizabilităţi emoţionale, tulburări de comportament sau chiar afecţiuni neurologice comunică mai uşor cu animalele decât cu oamenii, iar terapia cu câini are rezultate foarte bune.

De asemenea, persoanele cu dizabilităţi motorii pot obţine rezultate foarte bune după terapia asistată de animale. La acest capitol, şi caii dau rezultate foarte bune. Terapia prin călărie este considerată un foarte bun adjuvant în afecţiuni precum depresia, anxietatea, tulburarea de stres posttraumatic, deficienţe de comunicare şi relaţionare, autism ori în perioada de recuperare după un accident ori abuz fizic.

„Terapia asistatată de cai reprezintă o completare utilă a terapiilor medicamentoase utilizate în psihoterapie şi este utilizată frecvent ca tratament adjuvant sau în cazul depresiei şi anxietatăţii rezistente la medicaţie“, subliniază hipoterapeutul Alexandru Sabău.

Mai puteţi citi:

Trei plante recomandate în cazul răcelilor şi infecţiilor

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite