Baia Mare

articolul anterior articolul urmator

Care sunt paşii de urmat pentru aducerea muncitorilor vietnamezi în România. „Au chiar un departament care se ocupă cu munca în afara ţării“

5
18 Apr 2019 15:40:53
Autor: Simona Vasiac
Cei patru vietnamezi vor ajunge curând în fabrica din Tăuţii Măgherăuş. FOTO: Facebook Mecanoplast
Cei patru vietnamezi vor ajunge curând în fabrica din Tăuţii Măgherăuş. FOTO: Facebook Mecanoplast

O firmă din Tăuţii Măgherăuş, judeţul Maramureş, care are ca profil de activitate producţia de uşi de interior a apelat la muncitori din Vietnam, în condiţiile în care România se confruntă cu o criză a forţei de muncă. La societatea de producţie urmează să ajungă primii patru vietnamezi, iar agentul economic le-a pregătit deja locuinţe de serviciu în apropierea locului de muncă.

Lipsa forţei de muncă din România şi slaba calitate a muncii a celor care au ales să nu plece în străinătate l-au determinat pe un angajator din judeţul Maramureş să apeleze la forţă de muncă din străinătate.

A avut la dispoziţie două variante pentru a găsi muncitori calificaţi, şi a ales-o pe cea mai puţin costisitoare. Cel mai simplu, dar costisitor, ar fi fost să apeleze la o firmă care intermediază forţa de muncă. Costurile pentru aflarea unui muncitor, dar şi intermedierea pentru obţinerea actelor, implicit a vizei de lucru se ridică însă la 1.500 şi 2.600 de euro de muncitor. A ales să îşi caute muncitori în mod direct, chiar dacă i-a luat timp, iar asiaticii au fost angajaţi după un interviu susţinut pe Skype.

„Am căutat o firmă din Vietnam, ei fiind stat comunist au chiar un departament care se ocupă cu munca în afara ţării. Am reuşit, după o lună de cercetări, să identific firma. Apoi, am luat legătura cu persoana şi în rest a decurs uşor. Ei mi-au publicat un anunţ în presa locală de la ei, au organizat o probă de lucru într-o fabrică pentru posturile pe care le aveam eu disponibile. Pe urmă proba de interviu s-a desfăşurat online, pe Skype. Pentru proba de lucru s-au prezentat aproximativ 30 de muncitori din care am ales patru. După ce am identificat persoanele la care eu am văzut abilităţile şi potenţialul pentru posturile pe care le aveam disponibile, am procesat CV-urile, am depus documentaţia, care este una foarte stufoasă, dar împreună cu cei de la Serviciul de Imigrări Maramureş am reuşit să facem acest pas, chiar dacă au trebuit refăcut mai multe documente”, spune Viorel Popp, administrator al firmei care a angajat vietnamezi.

Vietnam, ţara care oferă 100 de dolari salariu lunar

Antreprenorul a mai încercat în urmă cu trei ani, în Ucraina, să aducă forţă de muncă din străinătate pentru a munci în cadrul firmei sale. Chiar a participat la o bursă a locurilor de muncă, iar anul trecut a fost şi în Republica Moldova, fără rezultat însă. În momentul de faţă, cei patru vietnamezi care au fost selectaţi pentru angajare, urmează să ajungă în România în maxim o lună, dosarul lor de muncă având nevoie doar de avizul de la Inspectoratul General pentru Emigrări, celelalte vize fiind deja obţinute.

În Vietnam, salariul este de 100 de dolari pe lună, iar în România munca lor este recompensată cu salariul minim pe economie. Având o explozie demografică, oarecum sunt obligaţi să încerce pe o piaţă a forţei de muncă mai bine plătită. De exemplu, cei patru angajaţi care urmează să ajungă la firma din Tăuţii Măgherăuş au până în 35 de ani, dar fiecare are deja câte patru copii. Omul de afaceri băimărean le oferă acestora cazare, masă, asigurare medicală şi un salar aproximativ de şase ori mai mare faţă de ceea ce reuşeau să câştige asiaticii la ei în ţară. La acestea se mai adaugă drumul cu avionul, atât la venirea în România cât şi la plecare, la expirarea contractului de muncă.

„Am ales din Vietnam, în locul chinezilor pentru că aceştia din urmă sunt puţin cam comerciali. Vietnamezii sunt mai serioşi, fiind şi dintr-o ţară comunistă. Am mizat pe faptul că cei care se înscriu să lucreze în afară, trebuie să treacă prin mai multe filtre. Trebuie să aibă calificare, să cunoască o limbă străină, să fii avut un loc de muncă cel puţin doi ani de la care să primească recomandare scrisă”, spune Viorel Popp.

Planurile de afaceri, dezvoltate cu forţa de muncă din străinătate

Momentan, firma unde urmează să lucreze vietnamezii are 11 angajaţi, chiar dacă organigrama cuprinde 26 de posturi. Venirea străinilor este privită ca şi o gură de oxigen de către administratorul băimărean, mai ales că se gândeşte cum să îşi dezvolte planurile de afaceri pe care le-a abandonat din lipsă de personal calificat.

„Noi am ajuns într-o fază în care nici tinerii nu au calificare, pentru că nu prea mai există şcoli profesionale. Nu avem nici în viitor mari speranţe. Aşa că este bine venită varianta cu forţa de muncă din străinătate. Aşa, ne vom putea pune în practică ideile de afaceri pe care le avem şi pe care le-am abandonat din cauza lipsei de personal calificat. De exemplu, am vrut să facem producţie de mobilier clasic dar din lipsă de personal calificat ne-am oprit şi am ales să facem la serie, muncitorii fiind destul de dezinteresaţi cei care au rămas, iar cei buni au plecat în străinătate. Tinerii vin, iar când au 18 ani pleacă în străinătate”, a mai adăugat Viorel Popp.

Citeşte şi
 
Fostul arhitect şef din Baia Mare, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită
 
Pliante false USR-Plus răspândite în Cluj cu mesajul „Avortul trebuie să fie obligatoriu pentru 92% dintre români“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Alexandru Preda
18.04.2019, 16:41:24

Nu e "criza a forței de munca". Este criza morala a patronilor, care nu vor sa ii plătescă corect(sau măcar salariul minim) pe romani. Eu însă își fac concedii și Sărbători în diverse tari. Doar nu o sa împartă câștigul cu salariații lor. Din cauza lăcomiei patronilor, o sa nu se umple tara de tot felul de mongoloizi și de arabi.

+2 (4 voturi)
Popa Pius
18.04.2019, 16:44:14

...plus gipane si vile din primul an de "afaceri". Asiaticii vin in Ro pentru a face coada la granita, directia Germania. Sa vezi cite "sardele" vor gasi vamesii...

+3 (3 voturi)
Constantine Constantine
18.04.2019, 18:14:40

Asa este! Romania nu este decit un punct de tranzit.Daca vietnamezii au abilitatile de care vorbeste angajatorul de linga Baia Mare occidentalii ii vor primi dar ii si vor plati corect pentru munca depusa.In Romania munca nu este platita corect.Acesta este si motivul pentru care multi patroni se vaita ca nu gasesc forta de munca, 5 milioane roamni preferind sa plece afara.Si mai exista un amanunt: dupa ce ca salariile sint mici mai vine si statul si iti ia aproape jumatate prin taxe si impozite. Dupa ce vietnamezii aia se vor prinde cum e treaba il lasa varza pe patron.

+1 (1 vot)
Popescu Ion
18.04.2019, 18:54:27

Comentariu considerat abuziv.

Mihai Popescu
18.04.2019, 18:10:10

Pai si pe patronul asta cit il costa cazarea, mincarea si salariul vietnamezilor ? Nu cumva ajunge peste 3.000 lei/luna ? Si vietnamezii au alta mentalitate, alte obiceiuri si nu cunosc limba romana. Pai nu era mai bine sa angajeze un roman cu vreo 3.500 lei/luna ? Dar patronii vor sclavi si nu muncitori.

+1 (1 vot)