Care sunt secretele unei piftii reuşite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piftie de porc
Piftie de porc

Piftia de porc, unul din cele mai gustate preparate de sărbători, este foarte apreciat de români. Este simplu de făcut, singurul inconvenient este că necesită un timp mai îndelungat de fierbere.

Sărbătorile la români nu sunt „întregi” fără câteva preparate tradiţionale. Sarmale, ciorba de potroace, salata de boeuf şi, bineînţeles, piftia. Preparată de mamele sau bunicile noaste, piftia avea în trecut un alt gust, parcă.

„De vină” era carnea de porc, care era crescut în bătătură şi era hrănit cu resturile alimetare ale familiei şi porumb. Carnea de porc din spermarket şi-a pierdut din savoare, însă chiar şi aşa, piftia poate fi preparată şi carnea de porc este preferată pentru asta.

„Mama ţinea mereu unu sau doi porci. La ţară nu prea aveai de unde să cumperi, tot ce aveam, era preparat în casă. Duminica tăia câte o găină sau un iepure, iar până de Crăciun, porcul era deja în saramră, pregătit pentru afumătoare”, povesteşte Emilia, o maramureşeancă de 48 de ani, ce trăieşte azi în străinătate. „La piftie, în Ţara Lăpuşului îi ziceam «cociune». Mama mea le făcea incredibil de bune şi de la ea am învăţat şi eu. Acum prepar rareori cociune, dar uneori mai cumpăr câte două picioare de porc şi nişte şorici, să ne mai treacă dorul de casă”, povesteşte ea.

Pentru un preparat gustos, maramureşeanca spune că mama ei avea mici secrete. „Mama lăsa carnea peste noapte în apă rece. Atunci nu înţelegeam, dar acum îmi dau seama că astfel se curăţă de sîngele închegat şi asta le face parcă mai gustoase”, explică ea. De asemenea, mai spune ea, piftia se fierbe într-o oală fără capac şi nu se completează cu apă după ce se evaporă. „Ideea e ca apa să se închege, iar pentru asta trebie să fie foarte concentrată, Dacă vom completa cu apă, lichidul se va dilua şi piftia nu se va mai închega”, mai spune ea.

Pentru o porţie de piftie avem nevoie de:

-2 picioare de porc

-Câteva fâşii de şorici

-1-2 morcovi

-ţelină

-păstârnac

-usturoi din belşug

-condimente după gust (sare, piper etc.)

-Boiaua se poate folosi în farfurie, după ce piftia s-a închegat

Carnea de porc şi zarzavaturile se pun la fiert şi se lasă mai multe ore, până când apa scade considerabil. Când e aproape gata, se pune usturoiul pisat şi se mai lasă să fiarbă până când se înmoaie şi ultimul ingredient. Apoi se scoate carnea şi se dezosează, după care supa rezultată se strecoară şi se porţionează în farfurii. În ficare farfurie se pot pune câteva bcăţele de carne şi zarzavat fiert.

Pentru ca piftia să aibă un aspect clar, supa se va fierbe încet. De asemenea, înainte de a fi pusă în farfurii se „vântură”, se toarnă de la înălţime dintr-un vas în altul.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite