Ce nevoi se ascund în spatele unor stări sufleteşti greu de explicat. Explicaţia psihologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emoţiile au anumite cauze    Foto: 123RF
Emoţiile au anumite cauze    Foto: 123RF

Ni se întâmplă uneori să avem unele stări emoţionale, trăiri pe care nu ni le putem explica şi, drept urmare, nu ştim ce să facem pentru a remedia situaţia. Psihologii ne ajută să identificăm unele nevoi care ne pot crea anumite stări.

Emoţiile, procesele afective, dispoziţiile, trăirile afective au la bază un sistem de nevoi primare complex. „Înţelegându-l, înţelegând nevoia, putem identifica emoţia, starea, sentimentul, şi invers. Conştientizând starea, sentimentul, verbalizând-o, exprimând-o, vom vom găsi răspunsuri în satisfacerea unor nevoi neîmplinite, ce stau la baza acestor emoţii, stări, sentimente”, explică psihologul clinician Dana Crişan.

Astfel, potrivit ei, stările pe care le încercăm uneori pot fi explicate astfel.

Frustrarea Apare din nevoia de satisfacţie. „Din lipsa de mulţumire, plăcere, stare de bine, de a avea realizări cu finalitate pozitivă”, explică psihologul.

Teama O emoţie negativă, care poate lua amploare. „Apare din nevoia de control. Este dată de lipsa de confort psihic, nevoia de a şti mereu ce e de făcut”, mai spune psihologul clinician.

Stresul Este una din cele mai frecvent cauze ale unor îmbolnăviri serioase şi este dat de o serie de nevoi emoţionale. „Nevoia de a avea succes, de securitate, de a avea control asupra mai multor paliere de viaţă: carieră, sănătate, trai cotidian etc”, mai spune Dana Crişan.

Singurătatea Este considerată boala secolului, în mod paradoxal, în era comunicării. „Apare din nevoia de apartenenţă, de conectare la sine şi la celălalt, de conexiune, lipsa prietenilor, a familiei”.

Inadecvarea – Sentimentul pe care îl încearcă în special copiii, atunci când sunt criticaţi. „Vine din nevoia de a fi conformi, de a ne simţi suficient de buni şi validaţi, pentru a realiza ceva anune, de a avea un statut în societate, de putere, de stimă de sine şi recunoaşterea unor merite, nevoia unor rezultate, respect şi încredere în propria persoană”, mai explică psihologul.

Furia Sentimentul pe care l-am încercat cu toţii în viaţă, poate cel mai comun. „Vine din nevoia de corectitudine, de justiţie, nevoia de a avea dreptate, dar şi din încălcarea şi lezarea unor drepturi personale”, mai explică ea.

Pisctiseala Dacă vom încerca să o explicăm, vom înţelege ce se află în spatele acestei stări şi am putea lua măsuri ma repede. „Vine din lipsa de stimulare, de iniţiere, de noi proiecte, provocări, din nevoia de a ne autodepăşi, de a ne optimiza şi de dezvoltare personală, spirituala şi autoactualizare, de a evolua, nevoia de sens, de a face ceva semnificativ în viaţă”, spune psihologul.

Vinovăţia E o emoţie care ne poate afecta viaţa în mod negativ. „Vine din nevoia de a fi corecţi faţă de noi înşine, de propria persoană, dar şi faţă de ceilalţi, de a prelua responsabilităţi şi de a face şi de a i se face persoanei justiţie”, explică ea.

Mai puteţi citi:

Alcool la volan. Când e contravenţie şi când e infracţiune

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite