Ce să nu căutăm niciodată pe Internet. Lucruri care ne pot dăuna mai mult decât să ne ajute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Probabil orice utilizator de internet a observat că, odată ce a căutat un anume produs pe Google, începe să primească reclame la acel produs ori unele asemănătoare.

Internetul face parte din viaţa noastră atât de integrant, încât orice informaţie ne trebuie, în câteva secunde o găsim la o simplă căutare pe Google. Comportamentul nostru pe Interent este însă atent monitorizat.

De exemplu, atunci când căutăm un anume produs, vom primi, ulterior, zeci de reclame la acel produs. Site-urile folosesc cookie-uri, care au rolul de autentificare, precum şi de urmărire a comportamentului utilizatorilor. Sunt aplicaţii tipice pentru reţinerea preferinţelor utilizatorilor şi implementarea sistemului „coş de cumpărături”.

Tinerii sunt, însă, de părere că acest lucru nu este, neapărat, în ajutorul lor. „Mi-e dor de vremea când petreceam nopţile navigând pe Internet şi găsem tot felul de lucruri noi. Acum, dacă am dat click pe ceva anume, doar lucruri legate de acel lucru mai găsesc şi mă plictisesc foarte repede şi închid calculatorul”, spune Alexandra, o tânără de 22 de ani.

Orice am căuta pe Internet, rămâne salvat în istoric şi, mai devreme sau mai târziu, se poate întoarce împotriva noastră. „Absolut orice căutăm, rămâne în istoric. Probabil toată lumea a observat că, odată ce ai căutat ceva pe Google, pe urmă îţi tot vin reclame personalizate, fix cu ultimul produs pe care l-ai căutat sau ultima locaţie pe care ai văzut-o. Primeşti diferite reclame de hoteluri sau mai ştiu eu ce”, spune Vlad Hodea, specialist IT, administrator al unei reţele de Internet.

Potrivit lui, nu toate căutările ne pot face rău, însă unele cuvinte cheie sunt semnalate autorităţilor, care le pot interpreta ca acţiuni cu potenţial ilegalit. „Nu e bine să cauţi nimic, dar, dacă discutăm despre lucruri periculoase, atunci cu siguranţă nu ar trebui să căutăm niciodată informaţii despre lucruri ilegale, cum ar fi, de exemplu, cum se fabrică o bombă sau o armă sau despre tortură, ori lucruri mai ieşite din comun, ilegalităţi în general. Acestea sunt «red flaguri», care anunţă imediat autorităţile că ai căutat lucrurile acelea”, spune Vlad Hodea.

Pe de altă parte, medicii recomandă să ne căutăm pe internet simptome sau să încercăm să ne autodiagnosticăm. Ei spun că există o limită foarte fină între punctul până la care ne putem informa, însă până la a ne pune singuri diagnosticul e cale lungă. În plus, acest lucru poate fi dăunător chiar pentru sănătatea noastră fizică sau psihică. „Dacă încerci să cauţi pe Internet informaţii despre orice simptom neînsemnat, poţi ajunge convins, mai devreme sau mai târziu, să crezi că ai cancer”, mai spune tânăra studentă la medicină.

Mai puteţi citi:

Scrisoarea de intenţie. La ce să fim atenţi atunci când o redactăm

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite