Ce sunt pancovele din Maramureş şi cum se face deliciosul desert al copilăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gogoşi simple     Foto: Gustos.ro
Gogoşi simple     Foto: Gustos.ro

Sunt uşor de făcut şi, cu ani în urmă, era sărbătoare în casă când mama făcea renumitele pancove. Nu sunt altceva decât banalele gogoşi, sau „crofne“ în Banat, însă pe vremea când în cofetărie doar savarina era prăjitura cu cele mai mari şanse să fie proaspătă, pancovele erau la mare căutare.

Făcute în casă, pe vremuri, de orice mamă care voia să-şi delecteze copiii cu un desert rapid şi gustos, pancovele din Maramureş au rămas şi astăzi ”dulcele preferat” al multora dintre noi. Reţeta e simplă şi relativ uşor de făcut, doar fapul că aluatul trebuie să dospească prelungeşte puţin timpul de preparare.

Reţeta tradiţională presupune:

-       600 g făină

-       3 gălbenuşuri de ou 

-       300 ml de lapte dulce

-       2 linguri de zahăr

-       drojdie (uscată – 2 linguriţe sau proaspătă, cât o nucă)

-       o lingură de ulei  

-       zahăr pudră

-       sare

Se face întâi o maia din drojdie, cu câteva linguri de lapte călduţ şi două linguriţe de zahăr. După ce s-au dizolvat, se adaugă două lingui de făină şi se amestecă bine, apoi se lasă să se ”odihneacă” pentru 10-15 minute. 

Făina se pune într-un vas mai mare, iar la mijloc se face un loc unde se pune maiaua. Se adaugă apoi gălbenuşurile, zahărul şi sarea şi se frământă cu laptele călduţ, care se toarnă treptat şi se frământă energic. La final, se mai adaugă o lingură de ulei şi se continuă frământarea pentru încă două-trei minute. Aluatul ar trebui să fie potrivit de moale, să nu se lipească de vas.  Este momentul când se lasă la dospit  între 45 de minute şi o oră, acoperit cu un prosop, la căldură. Aluatul ar trebui să crească în volum cam de două-trei ori.

Pentru preparare, aluatul se taie în două şi din fiecare jumătate se întinde câte o foaie de aproximativ un centimetru grosime. Penru obţinerea rondelelor se foloseşte un pahar cu gura mai largă, ce va fi folosită pentru decuparea lor din foaia de aluat. Acestea sunt, apoi, prăjite în ulei încins.

Laptele praf, secretul pentru gogoşi pufoase

Reţeta este cunoscută de orice gospodină şi multe dintre cele care prepară frecvent această reţetă spun că nu mai au nevoie de cântar, pentru că măsoară totul ”din ochi”. Adriana Sabău are, însă, şi un mic secret care face pancovele şi mai pufoase şi gustoase. ”Am aflat secretul de la o colegă de seriviciu care, pentru că nu a avut lapte dulce, a folosit lapte praf. Gogoşile ei au ieşit mult mai pufoase, aşa că am încercat şi eu şi rezultatul a fost peste aşteptări”, povesteşte ea. Nu a cântărit laptele praf, dar spune că a folosit o ceaşcă de la cafea plin cu lapte praf şi de atunci, nu mai pune lapte dulce în aluat.

Reţeta, însă, poate fi îmbunătăită opţional cu coajă de lămâie rasă sau esenţă de vanilie. 

Mai puteţi citi:

Infecţiile respiratorii şi pneumoniile fac ravagii în Maramureş

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite