Ce trebuie să facem pentru a înlătura riscul producerii unui incendiu. Când trebuie înlocuite detectoarele de fum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiu. FOTO: Arhivă
Incendiu. FOTO: Arhivă

Dintr-o clipă de neatenţie putem deveni victimele unui incendiu. Tocmai de aceea pompierii ne recomandă anumite sfaturi de urmat pentru a evita produceea focului.

Specialiştii recomandă, în primul rând, dotarea cu detectoare individuale de fum. Acestea trebuie instalate câte unul în fiecare dormitor, cameră de zi, dar şi holuri. Funcţionarea corectă a acestora reduce la jumătate numărul victimelor incendiilor. Lunar, acestea trebuie curăţate pentru o bună funcţionare, iar bateriile trebuie înlocuite cel puţin o data pe an. Mai apoi, detectorul de trebuie schimbat cu un altul nou o data la 10 ani. 

Folosirea materialelor inflamabile este o altă sursă care duce la producerea unui incendiu. Nu folosiţi niciodată motorina, benzina, naftalina sau alte material inflamabile în interiorul locuinţei. Carburanţii sau alte lichide inflamabile pentru uz casnic se păstrează numai în ambalaje metalice special destinate, închise ermetic, în locuri protejate şi fără a se depăşi cantitatea de 25 litri. De asemenea, este interzis să fumaţi în apropierea lichidelor infalamabile. 

Nu aşezaţi buteliile de gaze în apropierea surselor de căldură ori sub acţiunea directă a razelor solare. Este un alt sfat venit din partea pompierilor. Nu folosiţi butelii de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete. De asemenea, nu încălziţi buteliile cu flacără şi nu le folosi în poziţie culcată, răsturnată sau înclinată.

Fumatul, un viciu periculos 

Specialiştii recomandă să nu fumaţi în pat sau când sunteţi obosit ori aţi luat medicamente. Nu lăsaţi niciodată ţiagara aprinsă înainte de a părăsi încăperea şi umpleţi cu apă scrumiera în care se află mucurile înainte de a le arunca. 

În locuinţe şi gospodării este interzisă utilizarea aparatelor electrice, cablurilor electrice, prizelor, întrerupătoarelor, dispozitivelor de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii, nesupravegherea aparatelor electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, reşou, radiator şi altele asemenea precum şi folosirea siguranţelor fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.

Un incendiu de grăsimi nu se stinge cu apă

Potrivit pompierilor, un incendiu de grăsimi nus e stinge niciodată cu apă. Astfel, recipientul în care s-a produs incendiul se acoperă cu un capac sau cu o cârpă umedă.

Trebuie să ştiţi că o curăţare periodică a spaţiilor de depozitare din locuinţă vă scapă de un incendiu de proporţii. Nu păstraţi ziare şi reviste vechi care, în caz de incendiu ar putea contribui la producerea unei cantităţi ridicate de căldură şi fum.

Citeşte şi

Cum se pregăteşte una dintre cele mai vechi prăjituri tradiţionale din Maramureş. Reţeta delicioşilor cocurei

FOTO Peşte de 75 de kilograme şi 2,52 de metri lungime prins pe Someş. Pescarul: „Singur l-am scos, după 5 minute“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite