Ciocolata de casă, desertul preferat al tuturor. Cât de simplă e reţeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciocolata de casă    Foto: Laura Adamache
Ciocolata de casă    Foto: Laura Adamache

Ciocolata de casă rămâne desertul preferat pentru foarte mulţi dintre noi, cu sau fără amintiri din vremurile în care pentru ciocolată se stătea la rând. Reţeta extrem de simplă presupune doar câteva ingrediente şi un timp relativ scurt de preparare.

Un preparat dulce, uşor de făcut şi pe placul tuturor, aşa ar putea fi descrisă ciocolata făcută în casă. Chiar dacă în magazin găsim acum specialităţi de ciocolată cu arome din cele mai exotice, o ciocolată făcută în casă nu se compară cu nimic. În plus, ştii exact ce conţine.

„Fără chimicale, fără adaosuri de toate felurile. Cacao, unt, lapte praf şi zahăr. Asta e tot ce folosesc şi toţi ai mei se bucură ori de câte ori le fac câte o tavă de ciocolată de casă”, spune Ana Stan, o băimăreancă de 41 de ani. „Fiului meu cel mic îi place cu alune, dar cel mare o preferă fără, aşa că împart tava în două şi jumătate o fac cu nuci, alune sau ce preferă cel mic, iar restul rămâne simplă”, completează ea.

Băimăreanca spune că pune ingredinetele măsurate „din ochi”, dar ştie cu aproximaţie proporţiile, astfel că nu dă greş niciodată. ”Am încercat până când mi-a plăcut, aşa că acum ştiu dintr-o privire cât să pun. De obicei, pun un pic mai puţin zahăr decât lapte praf, iar cacao, până când obţin culoarea potrivită”, completează ea.

Pentru o porţie de desert avem nevoie de:

500 g lapte praf

450 g zahăr

150 g unt

150 ml apă

50 g cacao

Zahăr vanilat, nuci, stafide, alune, opţional

Laptele praf se amestecă bine cu cantitatea de cacao, până când se omogenizează. Separat, se pune la fiert apa cu zahărul (şi zahărul vanilat), până când se leagă un sirop consistent. „Asta nu ar trebi să dureze mai mult de câteva minute, apoi se adaugă untul şi se amestecă până când se topeşte”, mai spune băimăreanca.

Siropul astfel obţinut se toarnă cât e cald peste amestecul de cacao cu lapte praf şi se amestecă până când se omogenizează. Tot acum se pun şi alunele sau nucile, după preferinţă.

Compoziţia astfel obţinută se toarnă într-o tavă şi se nivelează, după care se lasă la rece, pentru ca ciocolata să se poată întări. Pentru decor se pot folosi diferite ingrediente (nuci, alune, fistic, stafide etc.).

Mai puteţi citi:

VIDEO „Tehnică românească“: asfaltare cu pământ pe „drumul groazei“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite