După aproape şase secole de existenţă, Turnul „Sf. Ştefan“ este cea mai reprezentativă clădire a municipiului Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul Sf Ştefan
Turnul Sf Ştefan

Cea mai veche şi emblematică clădire a municipiului Baia Mare este Turnul „Sf. Ştefan“. Cu o istorie de peste 500 de ani, acest edificiu este unul reprezentativ pentru baimareni, fiind şi dovada bogăţiei băimărenilor. Datorită importanţei sale arhitectonice, a păstrării încă vie a elementelor gotice şi a trecutului său, „Turnul Sf. Ştefan“ este cel mai important monument istoric al Băii Mari.

Istoria clădirii începe prin secolul XIV, când, datorită importanţei sale economice, a reformelor la nivelul extracţiei minereurilor de metale preţioase Baia Mare începe să se dezvolte. Astfel, o primă construcţie importantă este cea a Bisericii „Sf. Ştefan“, unică în Transilvania medievală. 

Primele informaţii legate de momentul construirii acesteia sunt în perioada 1347 – 1376, respectiv perioada în care se statuează modul de organizare a oraşului medieval Baia Mare (cf. documentelor Civitas Rivulus Dominarum). 

Construcţia turnului începe deabia după aproximativ 100 de ani, odată cu vizita din 1446 în oraşul Baia Mare a lui Ioan de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, guvernator şi căpitan general al Regatului Ungariei. Cu acest prilej, Ioan de Hunedoara dispune începerea construcţiei, care, după moartea sa a fost finalizată de fiul său, regele Ungariei, Matia Corvin. 

  

De-a lungul anilor, atât biserica cât şi turnul sunt parţial avariate însă restaurate de fiecare dată. Un alt element important legat de istoricul clădirii este faptul că în 1628 pe turn se montează un ceas cu lună. Alte incendii care au afectat ambele clădiri au avut loc în 1647 şi în 1769, în urma ultimului incendiu fiind reabilitat doar turnul. Refacerea acestuia are loc în jurul anului 1770, iar coiful, iniţial în stil gotic, este refăcut în stil baroc, sub forma unui bulb de ceapă. Din cauza stării precare a bisericii, aceasta este dinamitată în 1847, singurul element păstrat fiind turnul-clopotniţă. 

Gravurile de pe pereţii turnului păstrate intacte

Pe peretele vestic al turnului se află o rozetă, al cărui cerc exterior avea diametrul de 3,4 metri, iar cel interior de 1,17 metri. Deasupra rozetei a fost zidită stema regelui Matei Corvin. O altă reprezentare se află pe peretele sudic, la nivelul etajului trei, repsectiv pe o placă de piatră de aproximativ 0,9 metri pe care se vede figura unui cavaler medieval care ţine în mâna dreaptă un buzdugan, lângă mâna stângă aflată în poziţia coborâtă se observă un paloş drept.  Interpretările care au fost date în legătură cu acest cavaler sunt mai multe, însă cea mai plauzibilă, având în considerare dreptul medieval urban exercitat la nivelul comunităţilor orăşeneşti privilegiate, se presupune că ar fi vorba de o statuie a lui „Roland“ care este simbolul dreptului de paloş exercitat şi de către oraşul Baia Mare, drept oferit de Matei Corvin încă din 1484.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite