Baia Mare

articolul anterior articolul urmator

Credinţe şi superstiţii în Vinerea Mare. Ziua când poţi să comiţi cel mai mare păcat şi când nu se vopsesc ouă

0
10 Apr 2015 07:10:00
Autor: Dragos Hojda
Credinte in Vinerea Mare FOTO:Arhiva
Credinte in Vinerea Mare FOTO:Arhiva

De Vinerea Mare sunt legate o serie întreagă de credinţe populare. Se spune că în această zi nu ai voie să munceşti, nu ai voie să foloseşti cuţitul sau orice alt lucru care taie, cum nu este bine să vopseşti ouă. Se spune că dacă în Vinerea Mare va ploua atunci anul va fi unul bogat, iar dacă nu va ploua atunci anul va fi unul neroditor, secetos.

“În Vinerea Mare nu se roşesc ouă. Nu se vopsesc ouă, nu se încondeiază ouă. Se spune că cine mănâncă ouă vopsite în Vinerea Mare face cel mai mare păcat, tocmai de aceea ouăle se roşesc fie în Joia Mare, după ce se vine de la morminte, în zonele unde se practică acest obicei, ori în Sâmbăta Mare. 

În Vinerea Mare trebuie să faci pasca, acum se coace pasca. În zorile zilei de vineri, femeile bătrâne iertate, pentru că ele aveau numai voie să frământe şi să coacă pasca pentru Paşte, se sculau în zorii zilei. 

Înainte de cântatul cocoşului, lau apă neîncepută de la izvorul care nu se varsă în nicio fântână sau apă curgătoare, ci se pierde în afundurile pământului şi cu această apă începeau să plămădească coca pentru Pască. 

Se spune că Pasca făcută în Vinerea Mare nu se strică niciodată şi este bine să ţii această pască 40 de zile până la Ispas şi în a 40-a zi fiecare membru al familiei este bine să ia câte o bucăţică din această pască. Pască coaptă în Vinerea Mare se dădea şi animalelor”, a declarat Delia Suiogan, etonolog la Centrul Universitar Nord. 

Citeste si: Cadou de Paşte pentru violatori: toţi cei şapte bărbaţi care au batjocorit o elevă navetistă, eliberaţi din arest. Agresorii au violat-o pe tânără timp de trei ore

Lovitură de teatru în cazul elevei din Vaslui violate de şapte tineri, stropită cu alcool să îşi revină pentru a fi batjocorită din nou

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările