Cum să ne ferim eficient de înţepăturile ţânţarilor. „Bolile cele mai răspândite sunt arbovirozele, dintre acestea făcând parte şi infecţia cu virusul West Nile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţânţarii sunt una din cele mai supărătoare insecte care ne deranjează în sezonul cald. Cu toate că, în majoritatea cazurilor, înţepăturile lor provoacă doar o mică leziune care ne va face să ne scărpinăm puternic, în unele cazuri ţânţarii pot transmite boli grave.

Deşi nu sunt foarte dese, cazurile de îmbolnăviri în urma înţăpăturilor de ţânţari pot fi foarte grave. Unul din cei mai periculoşi viruşi pe care îi transmit aceste insecte este West Nile, virusul care provoacă meningo-encefalită, după cum arată Carmen Sima, director adjunct al Direcţiei de Sănătat Publică Maramureş. Cazurile sunt, totuşi, izolate, în acest sezon fiind înregistrate cinci cazuri în România.

„Pentru a-şi depune ouăle, femelele ţânţari se hrănesc cu sânge. În timp ce se hrănesc cu sânge, ele se infecteaza cu agenţi patogeni de la om sau animale, sau îi transmit acestora. Bolile cele mai răspândite sunt arbovirozele (termen generic pentru virusuri transmise prin înţepături de ţânţari, căpuşe etc. n.r.), dintre acestea făcând parte şi infecţia cu virusul West Nile”.

Tocmai de aceea, medicii ne recomandă să ne ferim de înţepăturile de ţânţari, pentru a evita vreo posibilă îmbolnăvire, în special în acest sezon, când alternanţa perioadelor de ploi şi căldură a fost una favorabilă înmulţirii ţânţarilor. Potrivit DSP, putem evita înţepăturile de ţânţar purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, dacă ieşim seara din locuinţe, sau ieşim seara în parc la plimbare, ori când mergem în pădure, la pescuit, în Deltă, etc.

De asemenea, putem utiliza substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor comercializate în farmacii, în concordanţă cu instrucţiunile de pe etichetă, pe care să le aplicăm pe părţile descoperite ale corpului. Una din cele mai eficiente metode este împiedicând pătrunderea ţânţarilor în casă prin montarea de plase de protecţie la ferestre sau uşi, dar şi utilizând substanţe insecticide în locuinţa şi, eventual, în jurul locuinţei. În cazul în care aceste metode nu sunt posibile, se pot utiliza plase împotriva ţânţarilor în jurul paturilor.

Apele stătute, instalaţiile de apă defecte, mediul perfect pentru înmulţirea ţânţarilor

Larvele de ţânţari se găsesc în apă stătută, subsolurile de bloc inundate fiind mediul perfect pentru înmulţirea lor. De asemenea, canalizarea înfundată, în bălţile care se formează în apropierea locuinţelor, din apa care curge din conductele sparte şi din alte instalaţii neîntreţinute, apa de ploaie păstrată în butoaie sau vase în curte, apa acumulată în recipiente vechi, aruncate la întâmplare în preajma locuinţelor (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucării etc), apa din gropi şi şanţuri etc, toate sunt locuri perfecte pentru înmulţirea ţânţarilor, mai arată DSP Maramureş.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite