Cum găteşti cea mai rapidă supă-cremă de ciuperci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supă cremă de ciuperci   Foto: 123rf.com
Supă cremă de ciuperci   Foto: 123rf.com

Supranumite şi „carnea vegetarienilor”, ciupercile sunt o  excelentă sursă de proteine, sunt sănătoase şi uşor de preparat. Din zecile de feluri în care pot fi gătite, supa-cremă de ciuperci este unul din cele mai delicioase feluri.

Supa cremă de ciuperci este din ce în ce mai cerută în mai toate restaurantele, astfel că a început să fie găsită în listele de meniu tot mai des. O putem găti, însă, şi acasă, se preparată rapid, este extrem de gustoasă şi excelentă sursă de proteine.

„Locuind în zona muntoasă, ciupercile erau un aliment pe care mama îl gătea frecvent. Bunica mea, însă, era specialista, atunci când venea vorba despre ciuperci”, povesteşte băimăreanca Ana Roman. „Mai demult nu se găsea la restaurant, pentru că era considerată o mâncare a săracilor. Femeile găteau din ciuperci şi felul întâi, şi felul al doilea”, mai spune ea, arătând că supa se prepara cu fidea, în apa în care au fiert ciupercile, iar acestea erau preparate ca o tocăniţă, drept felul al doilea. 

Pentru supa cremă de ciuperci avem nevoie de:

500-600 g cuperci (de preferat de cultură, pentru a elimina orice risc)

50 g unt

2-3 linguri de smântână

1-2 linguri de făină

150 ml lapte

300 ml supă de pui

Usturoi, pătrunjel, sare, piper – după gust

Prepararea este foarte simplă, ciupercile, spălate şi curăţate, se călesc în unt câteva minute, cu puţin usturoi, apoi se stinge cu supa de pui (care poate fi din concentrat). Se mai lasă la fiert 10-15 minute, după care se opreşte focul, iar ciupercile se strecoară, însă supa lor nu se aruncă. Ciupercile se mixează într-un blender, iar supa în care au fiert se foloseşte pentru a se dilua până la consistenţa dorită. Se adaugă apoi smântâna şi laptele, care au fost amestecate cu făina. „La noi, în Maramureş, i se zice îngroşeală. Dar în alte zone se prepră fără făină”, mai spune băimăreanca. Supa se condimentează după gust, apoi, cu sare, piper, condimente, iar pe deasupra se presară pătrunjelul tocat mărunt.

Pont: în loc de făină, se poate folosi un cartof fiert, care va fi mixat alături de ciuperci. Pentru un gust desăvârşit, se pot adăuga o rădăcină de ţelină/păstârnac, morcov, care se fierb odată cu cipercile şi se mixează, apoi, împreună. De asemenea, ciupercile pot fi călite în puţină ceapă, pentru un gust mai aromat.

Mai puteţi citi:
 

VIDEO Fântâna arteziană din centrul oraşului Baia Mare, folosită pe post de spălătorie pentru pubele

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite