Cum poţi să-ţi faci gratuit analizele vizând sănătatea. Toate beneficiile de care au parte donatorii de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donatorii de sânge, dar şi posibilii donatori, trebuie să ştie că actul lor poate aduce o mulţime de beneficii: analize de sânge gratuite, monitorizarea sănătăţii sau creşterea imunităţii sunt doar câteva dintre ele.

Unul dintre cele mai importante lucruri bune care se întâmplă când donâm sânge este că avem parte de analize de sânge gratuit. „Testele de laborator se fac pentru glicemie, hemoglobină, grupa saguină, Rh D, hepatită B, C. HIV, lues etc.”, arată Daniela Vebr, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Baia Mare. La cerere, se eliberează buletinul de analize

Pe de altă parte, arată ea, din punct de vedere medical, după recoltarea celor 400 ml de sânge, organismul va regenera cantitatea pierdută ducând, astfel, la o împrospătare a sângelui şi o regenerare a celulelor. „După donare, sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte şi scade riscul de accident vascular sau de paralizie cu până la 30%”, mai arată Daniela Veber.

Alte beneficii sunt pierderea a 650 de calorii la fiecare donare de sânge, monitorizarea stării de sănătate, iar elevii, sudenţii sau militarii primesc o zi liberă în ziua donării. De asemenea, persoanele care donează sânge la centrul din Baia Mare primesc o reducere de 50% la abonamentul pentru transport în comun, dar şi şapte tichete de masă.

Donatorii de sânge trebuie să îndeplinească doar câteva condiţii. Ei trebuie  se prezinte cu actul de identitate sau paşaportul la centru, să aibă greutatea minimă de 50 de kilograme,  vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, însă dacă sunt la prima donare şi au peste 50 de ani, au nevoie de o adeverinţă de la medic.

De asemenea, sunt luaţi în calcul câţiva indicatori ai stării de sănătate precum tensiunea arterială, temperatura, pulsul, etc.

Donatorii terbuie să ştie că înainte de a merge să doneze sânge trebuie să evite să fumeze şi să evite mesele copioase, bogate în grăsimi.

O donare de sânge poate salva trei vieţi

Daniela Veber mai arată, ca argument pro donare, importanţa fiecărei picături de sânge, care poate salva o viaţă. „Sângele donat de dumneavoastră poate contribui la salvarea vieţii unui copil, unei mame, unui tată sau a unui frate sau soră. O donare poate salva trei vieţi”, spune ea.

Centrul de Transfuzii Sanguine din Baia Mare acoperă doar jumătate din necesarul lunar al spitalului, chiar şi la această cantitate ajungându-se după campanii repetate în judeţ. Astfel, o echipă mobilă se deplasează la alte spitale din judeţ, cu regularitate, încercând să convingă oamenii să doneze sânge.

„Mergem în locaţii stabilite de ani de zile, la Vişeu la Sighetu Marmaţiei, Borşa, la spitalele lor, se instalează echipa, se face o promovare a donării pentru ziua respectivă, apoi echipa vine la centru, se procesează sângele şi a doua zi se testează”, mai spune ea. De asemenea, campanii de conştientizare au fost făcute şi la elevii de liceu, fiind vizaţi cei peste 18 ani.

Lunar sunt aproximativ 500 de donatori, însă necesarul de sânge este cam de două ori mai mare, pentru că la spitalul din Baia Mare sunt secţiile de oncologie, hematologie, chirurgie sau chirurgie cardovasculară, unde afecţiunile medicale tratate necesită frecvent sânge pentru transfuzii. Diferenţa necesară este adusă din Bistriţa, Zalău sau Satu Mare, unde sunt donatori mai mulţi şi consum mai mic.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite