Cum se pregătesc maramureşenii pentru Sărbătorile Pascale. Cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare sărbătoare creştinească de peste an este respectată cu sfinţenie şi în ziua de astăzi în Maramureş. Tradiţiile şi obiceiurile, vechi de sute de ani, încă dăinuie în satele maramureşene, iar oamenii au învăţa din generaţie în generaţie cum să se pregătească pentru sărbătorile pascale. Fie că e vorba de Postul Mare sau de zilele de sărbătoare, în Maramureş mai există obiceiuri care se pot vedea în fiecare casă, la fiecare om.

Totul începe cu Postul Mare. În această perioadă, maramureşenii nu se abţin doar de la mâncare, ci văd postul ca o perioadă de curăţire a sufletului. „Când vorbim de Postul Mare nu vorbim de o zio normală de post. Sunt zilele în care trebuie să renunţăm la vicii, la pornirile de zi cu zi, practic trebuie să te abţii de la ce iubeşti tu cel mai mult“, a explicat Janeta Ciocan, etnolog.

În Săptămâna Mare fiecare gospodină pregăteşte bucatele pentru masa de Paşte şi face curăţenie în casă. Dar pe lângă toate acestea, unul dintre cele mai importante momente este încondeiatul ouălor, care începe încă dinVinerea Mare. Maramureşencele au învăţat această tradiţie din mamă în fiică şi spun că este un obicei ce datează de mii de ani. Pentru un singur ou este nevoie de aproximativ 60 de minute de muncă şi de migală. „Le fierbem, le lăsăm să se răcească, iar între timp punem ceară într-un vas. Mai de mult se puneau pe marginea sobei. Băgăm condeiul în ceară îl încălzim şi dăm pe ou. Când îi gata îl băgăm în vopsea. Pe unu trebuie să lucri în jur de o oră, ca să fie bine. Îl facem o dată, aşteptăm să se usuce şi-l mai facem cu ceară în altă formă, şi-l mai băgăm în culoare“, a explicat Maria Buda, o maramureşeancă.

În noaptea de Înviere se sfinţesc bucatele

La fel ca în fiecare zonbă a ţării, maramureşenii merg la biserică în Noaptea de Înviere. Duminica de Paşte este cea mai importantă zi pentru credincioşi şi se petrece alături de familie. Slujba de Înviere are loc la ora 24.00, dar şi de această dată maramureşenii au obiceiul lor. „Într-o farfurie mare se pune apă, un ou roşu şi un bănuţ de argint. Înainte să părăsească locuinţa fiecare membru al familiei trebuie să se spele pe faţă pentru a se curăţa de rele şi ca să fie sănătoşi şi roşii în obraji în anul care vine. Tot în această noapte, bărbaţii merg cu coşul de bucate la sfinţit, după care se întorc acasă şi servesc masa împreună cu familia“, explică Janeta Ciocan.
 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite