Cum stimulează foamea pofta de mişcare. Studiul japonez privind exerciţiile fizice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foamea stimulează dorinţa de mişcare fizică. Aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetare din Japonia care a realizat un studiu pe şoareci.

Studiul, publicat în Journal of Endocrinology, arată că limitarea accesului la alimente creşte nivelul hormonului numit grelina (un hormon care stimulează apetitul), ceea ce poate creşte şi motivaţia de a face exerciţii fizice. Studiul relevă faptul că o creştere a nivelului de hormon care stimulează apetitul după o perioadă de post a determinat şoarecii să iniţieze exerciţii voluntare. 

Noile rezultate arată că un control mai bun al dietei, de exemplu limitarea consumului de alimente la mese sau postul intermitent, ar putea ajuta persoanele supraponderale să slăbească şi să evite complicaţii precum diabetul şi bolile de inimă. 

În cadrul studiul, doctorul Yuji Tajiri şi colegii săi de la Kurume University School of Medicine din Japonia, au cercetat relaţia dintre exerciţiile fizice şi nivelurile de grelină, denumit adesea hormonul foamei, la şoareci. Aportul alimentar şi activitatea de rulare a roţilor din cuştile şoarecilor au fost comparate la şoarecii care au avut acces gratuit la alimente şi la cei hrăniţi doar de două ori pe zi, pentru o perioadă limitată de timp. Deşi ambele categorii supuse cercetării în cadrul studiului au mâncat o cantitate similară de mâncare, şoarecii cu au avut acces limitat la mâncare s-au mişcat semnificativ mai mult. 

 „Concluziile noastre sugerează că foamea, care favorizează producţia de grelină, poate fi implicată şi în creşterea motivaţiei pentru exerciţii voluntare, atunci când hrănirea este limitată. Prin urmare, menţinerea unei rutine de alimentaţie sănătoasă, cu mese regulate sau post, ar putea, de asemenea, să încurajeze motivaţia pentru exerciţii fizice la persoanele supraponderale. Este nevoie de mult mai multă muncă pentru a confirma că acest răspuns la grelină este prezent şi la oameni. Dacă poate fi stabilit în practica clinică, nu numai că aduce o nouă dietă rentabilă şi strategii de exerciţiu, dar pot indica, de asemenea, o nouă aplicaţie terapeutică pentru medicamente care imită grelina”, a spus, conform publicaţiei care a publicat studiul, dr. Yuji Tajiri. 

Potrivit echipei care a realizat studiul, aceste descoperiri arată că grelina poate juca un rol important în motivaţia atât pentru hrănire, cât şi pentru exerciţii fizice.

Citeşte şi

Lorena, studenta care a ales Danemarca: „În România nu este neobişnuit ca tinerii cu studii universitare să lucreze la McDonalds“

Un român scos de sub urmărire penală în România a violat de trei ori în Germania. Fapta sinistră săvârşită de infractor care „a avut ca urmare sinuciderea victimei“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite