Baia Mare

articolul anterior articolul urmator

Curiozităţile unice ale Maramureşului, dincolo de tradiţii şi de frumuseţea locului

4
24 Aug 2019 06:02:54
Autor: Simona Vasiac
Mănăstirea Săpânţa - pERI. foto: Facebook
Mănăstirea Săpânţa - pERI. foto: Facebook

Pe lângă frumuseţea satului maramureşean şi tradiţii, judeţul din nordul ţării oferă şi câteva curiozităţi unice pentru turişti. Astfel, în Maramureş se află cea mai înaltă biserică din lume, dar şi cea mai lungă cale ferată îngustă din România.

„Adevărul” vă prezintă câteva curiozităţi despre judeţul Maramureş. 

Mănăstirea Peri-Săpânţa
 
Una din cele mai cunoscute biserici este cea a mănăstirii Peri, construită lângă comuna Săpânţa, într-un parc dendrologic. Este construită din lemn de stejar, pe un soclu de piatră. Turla are 75 de metri înălţime, edificiul fiind astfel cea mai înaltă biserică de lemn din lume.
 
Biserica monument UNESCO din Şurdeşti
 
Cea mai înaltă construcţie de lemn din Europa este Biserica monument din Surdeşti. Are o înălţime de 72 de metri, fiind înregistrată în Guiness Book. Dar cea nouă de la Săpânţa-Peri, ridicată din ambiţie, are 75 de metri înălţime.
 
Mocăniţa de pe Valea Vaserului
 
Cea mai lungă cale ferată îngustă din România are 60 de kilometri şi este tranzitată de Mocăniţă. Mocăniţa, celebrul trenuleţ turistic care leagă localităţile Vişeu de Sus şi Comanu, a fost construit în anii 30. 
 
Cheile de andezit
 
Maramureşul adăposteşte unicele Chei de andezit din ţară. Acestea sunt situate în  Cheile Tătarului şi puţini ştiu de existenţa lor, astfel că numărul de turişti care vizează acest obiectiv este unul destul de mic.
 
Cascada Cailor
 
Cea mai mare cascadă din România este Cascada Cailor din Borşa. Cu o înălţime de 90, căderea de apă se face pe patru zone de altitudine, permiţând astfel iubitorilor de sporturi extreme să escaladeze zona. 
 
Citeşte şi
 
Medicul empatic îi ajută pe pacienţii diagnosticaţi cu diabet. Studiile care au dus la aceste concluzii
 
Reţeta desertului care aminteşte de copilărie. Cum se prepară laptele de pasăre în doar 30 de minute
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

un motan intransigent
24.08.2019, 10:46:36

Toate bune si frumoase, dar, ce nu se spune si e rau ca nu se spune, e ca romanii au biserici din lemn fiindca ungurii nu le-au permis sa-si faca bisereci si nici case din piatra. Asta, pentru ca Transilvania, odata cucerita de unguri si colonizata de sasi, nu trebuia sa fie locuita sedentar de aborigenii romani. Romanii au fost nevoiti sa supravietuiasca pe pamanturile lor, sub cuceritori. Asta nu se spune si e rau ca nu se spune. Asta e explicatia existentei bisericilor din lemn.

-1 (1 vot)
Ba! ciudă
24.08.2019, 18:20:54

Păi și unde sunt bisericile clădite de urmașii zidarilor dacoromani dintre anul 273 d. Hr. și sec XIII. când au fost colonizați sașii? Probabil tot ungurii le-au dărâmat cu buldoexcavator tras de cai albi....

+1 (3 voturi)
A4___ A4___
25.08.2019, 00:31:13

bre motan smiorkaitor: ce parere ai despre biserika zidita dinpiatra a ui Stefan cel mare in Bistrita anului 14xy.....................te pomeni ca grofi astia nu stiau de maramu':)))))

+1 (1 vot)
A4___ A4___
25.08.2019, 00:32:06

BA ciudă:))))))))))))))) besericile is acolo unde ie si limba Dacă:) pe tablitele de la tartaria:)))))))))))Jaj de fasz vagy:)))))))))))nagy F -l :)

-1 (1 vot)