De ce este mai scăzută imunitatea copiilor din „generaţia Facebook“. Explicaţia medicilor pentru faptul că micuţii se îmbolnăvesc mai uşor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imunitatea copiilor este din ce în ce mai scăzută, iar acest lucru, spun specialiştii, este cauzat în primul rând de modul de viaţă şi de alimentaţie. Pe de altă parte, astăzi avem vaccinuri care ne protejează de bolile grave. Cu toate acestea, copiii dobândesc tot mai greu rezistenţă în faţa răcelilor.

Cele mai fecvente afecţuni la copii sunt răcelile, laringita, amigdalita. Nu mai vorbim de momentul în care copilul intră în colectivitate, pentru că în primul an, la grădiniţă ori la creşă, foarte mulţi dintre micuţi au lungi perioade în care trebuie să stea acasă din cauza febrei, a tusei şi alte afecţiuni de acest gen. Toate aceste afecţiuni, spun medicii, sunt date de o imunitate scăzută a copilului, iar acest lucru se observă mult mai pregnant la generaţiile de astăzi.

Specialiştii spun că imunitatea micuţilor de astăzi este tot mai scăzută faţă de copiii din urmă cu două-trei generaţii, iar acest lucru se explică printr-o serie de mai mulţi factori.

Alimentaţia, factor important în câştigarea imunităţii

Un factor important în legătură cu imunitatea scăzută la copii este alimentaţia. Medicul de familie şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, Gheorghe Lascu, a arătat că, din păcate, copiii încă din viaţa intrauterină au parte de o alimentaţie nesănătoasă, spre deosebire de alimentaţia gravidelor şi a copiilor de acum 50 de ani. ”În momentul de faţă, femeia gravidă mănâncă ceea ce găseşte în comerţ. Ori câte persoane îşi pot permite să cumpere numai alimente bio? Deci, odată că de-a lungul timpului a mâncat salam cu soia, pâine cu chimicale lapte făcut din cine ştie ce. Toată carnea este impregnată cu antibiotice şi hormoni de creştere, laptele, rar e adevărat, laptele sau smântâna cu grăsime de câteva procente, alea nu mai sunt preparate naturale, sunt preparate de fabrică ce aduc un aport de proteină dar în nici un caz ce îi trebuie organismlui”, a mai explicat medicul Lascu. Acesta a mai arătat că nici fructele nu mai sunt naturale în totalitate, acesta fiind, de asemenea, tratate cu chimicale pentru a se păstra mai mult timp. ”Toate livezile se stropesc, dar totul e să foloseşti produse cât mai puţin toxice. Acelaşi lucru este valabil şi la varză, roşii, la legume în general”, mai spune el.

Imunizarea naturală, tot mai greu de dobândit

Un alt element în faţa căruia copiii din generaţia Facebook pierd la capitolul imunitate este tocmai imunizarea naturală. Medicul arată că, pe vremuri, copiii intrau în contact cu animalele din curte, ceea ce ducea la o creare naturală a imunităţii. ”Imunitatea, în general, trebuie dobândită. Înafară de cea cu care ne naştem, de-a lungul timpului, faptul că intrăm în contact cu tot felu de germeni, virusuri, cu alte cuvinte, lucruri care pot să ne creeze imunitatea, fără să facem nişte infecţii severe. Mai demult, copiii de la ţară se jucau mai liberi, intrau în contact cu animalele din curte, cu vaca, purcelul, găinile, căţelul etc, şi în felul ăsta îşi creau o anumită imunitate a organismului la bolile serioase a acelor vremuri”, mai spune medicul.

lascu

Medicul de familie Gheorghe Lascu

De altfel, mai arată Gheorghe Lascu, nici faptul că astăzi ne înfofolim bebeluşii nu ajută foarte mult la dobândirea imunităţii. ”Altădată puteau fi văzuţi copii îmbrăcaţi lejer, mergând la săniuş până le îngheţau mâinile şi picioarele şi n-aveau nimic. Astăzi, copiii sunt înfofoliţi cu mănuşi, cu pulovere, cu un fular care le acoperă gura şi totuşi sunt mereu bolnavi. Ei transpiră, evident, dacă sunt prea îmbrăcaţi şi mereu fac amigdalită, laringită etc. E bine să-i imunizăm pe cale naturală în ceea ce se poate. Cu alte cuvinte, să-şi dobândească organismul rezistenţă în faţa bolilor”, a mai precizat medicul.

Vaccinarea copiilor, factor extrem de important

Încă odată, acesta a menţionat despre importanţa vaccinării la copii. ”Francezii au 18 vaccinuri obligatorii, iar noi nu avem decât 12. În momentul de faţă avem poliomielită dincolo de graniţă, în Ucraina, iar noi nu ne vaccinăm copiii. E o mare tragedie pentru că există un turism global. Foarte mulţi dintre noi mergem în străinătate. Niciodată nu ştii ce aduci de acolo. Vor veni şi la noi imigranţi. Cu atât mai mult trebuie să ne vacinăm copiii”, a mai spus el.  ”Când copilul va fi mare şi va face o boală gravă, părintele va sta în faţa copilului să-i epxplici de ce n-a vrut să-l vaccinezi. Copilul ăla va zice: mamă, de ce nu m-ai vaccinat?”, mai arată el.

Selecţia naturală – acest element, spune Lascu era valabil la copiii născuţi pe la jumătatea secolului trecut în România, când în general, în familii se năşteau copii mulţi, dar din păcate, nu toţi ajungeau la maturitate. ”Prin anii 40, 50 românii făceau mulţi copii, dar din păcate, doar cei mai rezistenţi reuşeau să treacă de vârsta copilăriei. Astăzi nu se mai pune problema aşa”, a menţionat el, arătând că astăzi, unele boli grave nu mai sunt mortale, chiar dacă unii dintre copii rămân  cu anumite dizabilităţi. ”Acum avem copii cu handicap, avem copii cu tot felu de boli, pe care societatea i-a recuperat şi încearcă în continuare să-i integreze”, a arătat el, atrăgând încă o dată atenţia asupra importanţei vaccinării copiilor.  

Pe lângă imunizarea prin vacinare, care este extem de importantă în faţa unor boli grave, medicii mai recomandă, pentru imunizarea pe cale naturală practicarea unor sporturi, care întăresc organismul. De asemenea, o alimentaţie sănătoasă poate fi de mare ajutor.

Mai puteţi citi:

Estrogenul, hormonul responsabil de dispoziţia femeilor. Cum explică medicii legătura dintre iritabilitate şi ciclul menstrual

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite