De ce va avea o secundă în plus în noaptea dintre ani. Explicaţiile specialiştilor pentru un fenomen care se petrece o dată la 18 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În noaptea dintre ani vom număra o secundă în plus. Astronomii spun că este un lucru firesc şi se întâmplă o dată la 18 luni.

La noapte numărătoarea inversă ar trebui să aibă o secundă în plus, asta susţin specialiştii în astronomie care menţionează că este vorba despre ajustarea timpului universal. ”E vorba despre faptul că viteza de rotaţie a pământului în jurul axei sale nu este constantă. Poate să fie mai accelerată sau decelerată. E imperceptibil, dar din cauza asta trebuie făcute ajutări la timpul universal, aşa numit UTC”, explică Ovidiu Ignat, directorul Complexului Astronomic din Baia Mare. El mai arată că acest lucru se face cam o dat la 18 luni, pentru că altfel, am ajunge ca soarele să răsară la amiază. ”Asta nu e ceva nou, au mai fost făcute ajustări de genul acesta de multe ori. Pentru că dac nu s-ar face aceste ajustări la timpul unversal, într-un interval foarte lung s-ar ajunge ca soarele să răsară la prânz, de exemplu. Deci trebuie făcute constant, cam o dată la 18 luni”, mai spue el.

De asemenea, Ovidiu Ignat mai explică de ce mişcarea de rotaţie nu este constantă. ”Nu este constantă pentru că este forţa de atracţie exercitată de soare, în primul rând şi de lună. Şi atunci mişcarea asta e neuniformă”, mai spune el, arătând că acesta este motivul pentru care uneori sunt necesare aceste ajustări.  Observatorului din Paris, care găzduieşte Serviciul internaţional de monitorizare a rotaţiei terestre şi a sistemelor de referinţă este responsabil de sincronizarea orei, mai arată directorul Complexului Astronomic din Baia Mare, completând că la noapte se va număra şi secunda 60, respective 31 decembrie 2016 va avea ora 23.59.59, 23.59.60 şi apoi se va trece în 1 ianuarie 2017 ora 00.00. Potrivit specialiştilor, această secunda va fi important doar pentru sistemele de naltă precizie precum cele de navigaţie prin satelir sau marile reţele informatice.

Mai puteţi citi:

 Maria Zapca, ţesătoarea din Săpânţa care duce mai departe meşteşugul vechi de sute de ani

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite