Depozitarea deşeurilor continuă să rămână o mare problemă în Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iniţial s-a anunţat că un depozit temporar de deşeuri va fi amenajat în Şomcuta Mare, însă planul a fost sistat. FOTO Consiliul Judeţean Maramureş
Iniţial s-a anunţat că un depozit temporar de deşeuri va fi amenajat în Şomcuta Mare, însă planul a fost sistat. FOTO Consiliul Judeţean Maramureş

Problema colectării şi depozitării deşeurilor continuă să rămână o problemă foarte mare în Maramureş. Cu toate că la Sighetu Marmaţiei situaţia a fost rezolvată pentru moment, deşeurile fiind depozitate la Oradea, judeţul încă nu are un depozit temporar de deşeuri

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan, a solicitat tuturor primăriilor din judeţ să pună la dispoziţie un teren pe care să poată fi amenajată o platformă temporară, până la finalizarea lucrărilor de la Sârbi în anul 2023. Iniţial deschiderea a venit de la oraşul Şomcuta Mare, de unde preşedintele CJ a solicitat o suprafaţă de 3 hectare de teren pentru realizarea în urgenţă a unei platforme de depozitare temporară a deşeurilor, însă planul a eşuat rapid. 

În urma primelor discuţii purtate, o firmă privată a anunţat că va cere în instanţă blocarea realizării acestui proiect, care îi poate aduce pierderi de milioane de euro. 

”În urmă cu 18 ani am achiziţionat terenuri agricole în spatele pădurii Stejaru pentru a înfiinţa o plantaţie de afini şi o pepinieră. Un factor principal în decizia noastră să realizăm investiţia în această locaţie a fost solul, aerul şi apa nepoluată.

Fructele recoltate din plantaţia de la Stejaru sunt comercializate predominant în ţările din Vestul Uniunii Europene, ţări care au exigenţe ridicate cu privire la alimentaţia publică, astfel pentru a putea comercializa producţia, firma SC Renard Olunden SRL trebuie să menţină certificări de calitate Global GAP. Aceste certificări pentru a fi menţinute necesită analize anuale de sol, de apă şi a fructelor.

Până în prezent aceste certificări au fost obţinute deoarece standardele de calitate a apei şi a solului au fost corespunzătoare cerinţelor.

Prin realizare depozitului de gunoaie la o distanţă atât de redusă faţă de amplasamentul plantaţiei va crea poluare în exces faţă de cea admisă şi prin urmare nu vom mai obţine certificările necesare comercializării producţiei. Prin restricţionarea pieţei de desfacere a producţiei ne-ar aduce prejudicii semnificative.

Pentru a preveni potenţialele prejudicii vă comunicăm poziţia noastră care este în opoziţie cu realizarea depozitului de gunoi pe raza UAT Şomcuta Mare.

În cazul în care veţi da curs realizări depozitului de gunoi fără să ţineţi cont de cele menţionate mai sus, ne vom adresa instanţelor de judecată pentru a bloca realizarea acestui proiect, ne vom îndrepta pentru recuperarea veniturilor pierdute şi a prejudiciului cauzat împotriva consilierilor şi a factorilor de decizie prin a căror decizie sa realizat acest proiect. Potenţialul prejudiciului pentru firma noastră este de ordinul milioanelor de Euro.

Cu siguranţă pierderea noastră va fi semnificativ mai mică decât prejudiciul adus comunităţi locale care va suferi prin diminuarea valori imobiliare cât şi prin scăderea calităţii vieţii”, au transmis reprezentanţii firmei.

Pe de altă parte, localnicii s-au opus vehement proiectului, iar cel puţin pentru moment, amplasarea noului depozit temporar de deşeuri din judeţul Maramureş în localitatea Şomcuta Mare a fost sistată.

Între timp, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan, a aunţat că va comanda un audit pentru a se verifica dacă au fost respctate toate normele legale în vederea implementării proiectului Sistemul  de Management Integrat al Deşeurilor de la Sârbi –Fărcaşa, dar şi în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor pe platformele amenajate temporar la nivelul judeţului. 

”Am cerut colegilor să identifice o societate comercială cu expertiză pe zona de mediu care să realizeze un audit pe tot ce înseamnă deşeuri la nivelul judeţului Maramureş. Oamenii trebuie să ştie cum s-au cheltuit fondurile alocate pe acest segment, dar şi să aflăm cu toţii cum am ajuns în impasul actual”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean.

În continuare conducerea judeţului poartă discuţii cu primării din teritoriu, cu agenţii economici şi administratorii privaţi ai suprafeţelor de teren pe care pot fi amenajate platforme temporare de depozitare a deşeurilor menajere. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Deşeuri periculoase depozitate haotic în curtea singurului incinerator de acest gen din Muntenia. Dezastrul, filmat cu drona

Colectarea separată a deşeurilor – nu e doar o modă afară, se poate şi la noi

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite