Femeia-statuie: o pensionară are un monument construit „după chipul şi asemănarea ei“ chiar în centrul oraşului Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia care a fost realizată după modelul Doinei Pop. FOTO Dragos Hojda
Statuia care a fost realizată după modelul Doinei Pop. FOTO Dragos Hojda

Doina Pop, o locuitoare din Baia Mare, are o statuie în centrul oraşului. Femeia a fost cea după care s-a realizat o sculptură din cadrul Monumentului Ostaşului Român, dezvelit în anul 1959. „Adevărul“ vă spune povestea ei.

Oraşul Baia Mare are poveştile lui, unele bine ascunse, iar altele etalate în văzul tuturor. Mulţi locuitori ai oraşului trec zilnic pe lângă Monumentul Ostaşului Român de la intrarea în Parcul Municipal „Regina Maria“, în apropierea Stadionului Municipal, dar puţini ştiu adevărata poveste a statuilor de acolo.

Monumentul a fost dezvelit în anul 1959, pentru a cinsti memoria eroilor căzuţi la datorie în cel de-Al Doilea Război Mondial. Unul dintre personajele grupului statuar este o mamă cu copilul în braţe. Sculptura a fost realizată după un model: este vorba despre o băimăreancă acum în vârstă de 75 de ani, numită Doina Pop. Femeia trece şi ea uneori pe lângă statuia care îi poartă chipul şi se amuză chiar, ştiind minunatul secret pe care ceilalţi oameni nu-l ghicesc.

Dincolo de faptul că are o statuie în mijlocul oraşului şi că autorităţile locale sau judeţene chiar depun coroane de flori în faţa chipului ei de piatră, băimăreanca Doina Pop (născută Lupşe) are o adevărată poveste de film. Femeia s-a născut într-un tren plin cu refugiaţi, în anul 1940. Familia Lupşe plecase atunci din localitatea Războieni şi mergea spre Rădăuţi, împreună cu alte şase familii. Naşterea Doinei Lupşe a fost înregistrată în prima localitate unde a oprit garnitura „bou-vagonului“, Simeria.

statuie

Aleasă din întâmplare

Până să ajungă în Baia Mare, fapt petrecut în anul 1954, Doina Pop a locuit în mai multe localităţi din România. Viaţa ei avea să se schimbe însă la vârsta de 17 ani, când a fost aleasă ca model pentru mama cu copilul în braţe, sculptată în cadrul Monumentului Ostaşului Român din Baia Mare.

„În 1957 m-am angajat la IMMUM (Întreprinderea Mecanică de Maşini şi Utilaj Minier). Aveam 17 ani şi încercam să mă obişnuiesc cu programul de muncă. În acelaşi an, au fost aduşi patru sculptori tineri, un japonez, un suedez, un belgian şi un coreean, pentru a realiza o statuie a libertăţii în oraşul nostru. Aceştia au decis că imaginea cea mai reprezentativă a libertăţii este o statuie a ostaşului român din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial“, îşi începe povestea Doina Pop. Aşadar, cei patru sculptori străini s-au ocupat iniţial de realizarea modelului din ghips al viitoarei statui, în cadrul IMMUM.

Lucrurile care au urmat au fost la mâna destinului. „Datorită faptului că erau angajate puţine femei în întreprindere, ne-am întâlnit întâmplător pe holurile instituţiei şi, văzându-mă, m-au ales să fiu personajul ce reprezenta mama din proiectul statuii. Celelalte personaje alese ca model pentru desenele de pe faţada statuii erau membrii ansamblului folcloric al întreprinderii şi o parte dintre colegii mei de muncă. Ca model pentru personajul masculin reprezentativ a fost adus un soldat de la Pompieri“, a declarat, pentru „Weekend
Adevărul“, Doina Pop.

Program zilnic: opt ore nemişcată

Băimăreanca îşi aminteşte cu nostalgie că, timp de şase luni, câte patru ore dimineaţa şi patru ore după-amiaza, „eu şi soldatul am stat ca modele în atelierul amenajat pentru cei patru sculptori pe care vi i-am spus mai înainte“.

Copilul din braţele ei: doar o pătură

„Prima dată, fiecare dintre sculptori a modelat figurile noastre. Abia apoi au ales-o pe cea mai reuşită şi au folosit-o ca model pentru statuie. Pe cap şi pe spate mi-au aşezat o pătură, iar în braţe ţineam o altă pătură care dădea forma unui copil înfăşat. Faţa acestuia de pe statuie a fost sculptată ulterior. Mărturisesc că nu a fost deloc uşor să stai nemişcat atât de mult timp, dar pentru asta eram scoasă din producţie“, a adăugat maramureşeanca.

Anii au trecut şi timpul şi-a pus amprenta pe Monumentul Ostaşului Român. Ansamblul statuar a fost de nenumărate ori murdărit şi batjocorit cu diverse mesaje, iar poliţiştii locali au fost chemaţi de multe ori să intervină.

Vrea repararea statuii

„Trec deseori prin parcul din preajma statuii şi cu regret am observat că, în timp, aceasta s-a deteriorat. Am profitat de întâlnirea cu primarul oraşului, Cătălin Cherecheş, în noaptea dintre ani, la clubul pensionarilor, şi l-am rugat să facă posibilă retuşarea feţei şi a mâinii personajului pentru care am stat ca model. Sunt mândră că am fost aleasă să fac asta şi că, pentru urmaşii mei, voi fi nemuritoare“, a concluzionat Doina Pop.

statuie ostas

Scurt istoric al grupului statuar

Monumentul Ostaşului Român a fost ridicat la iniţiativa Comitetului de cultură şi artă al regiunii Maramureş şi a fost dezvelit în anul 1959. Monumentul este opera sculptorului Andrei Ostap, care l-a executat în colaborare cu arhitectul Anton Dâmboianu, şi a fost montat de un colectiv de artişti de la Fondul Plastic Bucureşti.

Monumentul Ostaşului Român din Baia Mare este construit din piatră şi ciment, are o înălţime
de 10,65 metri şi o lungime de 16 metri. Este un ansamblu dedicat militarilor români care au căzut pe câmpul de luptă în Al Doilea Război Mondial, în apropierea acestui obiectiv fiind amenajat un cimitir memorial al ostaşilor care au luptat pentru ţară.

Pe peretele interior al monumentului sunt reprezentaţi oameni implicaţi în diverse activităţi de la acea vreme: muncitori şi agricultori. Pe peretele exterior al monumentului sunt reprezentate imagini din timpul războiului: soldaţi, arme, tunuri şi tancuri. Forma ascendentă a monumentului simbolizează lupta până la sacrificiu a soldaţilor români pentru libertatea neamului românesc.

Citeste si: 

Comuniştii de la Moscova vor monumente cu Stalin

FOTO 19 monumente celebre din lume care au fost distruse de conflicte

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite