Firmele mici de construcţii, puse la pământ. Cum comentează administratorii salariul minim de 3.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sectorul construcţiior este afectat   Foto: 123rf
Sectorul construcţiior este afectat   Foto: 123rf

Sectorul construcţiilor este unul din cele mai „lovite” de modificările legislative de la începutul acestui an. În special firmele mici sunt cele care vor avea cel mai mult de suferit din cauza obligaţiei de a mări salariile minime. Câţiva administratori de astfel de firme au explicat situaţia.

Legea care a intrat în vigoare la începutul acestui an stabileşte salariul minim pentru angajaţii în construcţii la 3.000 de lei. Angajatorii spun că ideea de la care a pornit a fost bună, respectiv încercarea de a aduce acasă costructorii calificaţi, care au plecat să lucreze în străinătate pe bani mult mai buni, însă modul în care s-a făcut această încercare este preconizat a fi un eşec.

Mai mult, legea a intrat în vigoare într-un moment în care domeniul construcţiilor este mort, acesta fiind condiţionat de temperatura de afară. „Cei mai buni meseriaşi sunt plecaţi în afara ţării. Abia dacă mai poţi găsi câţiva în ţară. Pe de altă parte, fiind iarnă, nu poţi lucra în construcţii. Poţi să munceşti, dar îţi îngheaţă mortarul în găleată. Dacă îl foloseşti acum, la primăvară, când începe să se macine, îl refaci pe banii tăi”, spune Valer Giurgiu, administratorul unei astfel de firme. El spune că are şapte angajaţi, însă din cauza frigului i-a trimis în concediu, pentru că nu se poate lucra în această perioadă. Potrivit lui, legea conform căreia va trebui să dea minim 3.000 de lei unui angajat îl va afecta destul de tare.

Florin Buda, un alt administrator al unei firme de construcţii, din Târgu Lăpuş, spune, de asemenea, că şi-a trimis angajaţii în concediu, tot din acelaşi motiv. „Ne afectează, vă daţi seama, pentru că se măresc şi taxele. Pentru că poate nu toţi angajaţii merită 3.000 de lei, dar eu sunt obligat să-i dau. Şi apoi, nu poţi face diferenţierea, pentru că este om care efectiv prestează o muncă ce nu merită remunerată la valoarea aceea”, spune el. Şi el a arătat că, deocamdată, angajaţii sunt în concediu, urmând ca după jumătatea lunii să vadă ce măsuri va lua. „Pe frigul ăsta, noi nu putem lucra. Avem un proiect pe fonduri europene, dar am pus situaţie de forţă majoră, pentru că nu te lasă normativul să lucrezi la -20 de grade, cât era la Târgu Lăpuş”, a mai arătat el, vorbin despre zilele trecute, când temperaturile erau foarte scăzute.

În acelaşi timp, pe reţelele de socializare au apărut o serie de comentarii situaţia, însă nu doar a celor din construcţii, ci şi a celor care produc accesorii sau materiale pentru construcţii. „Ideea e că trebuie să mărească salariul minim la 3.000 de lei, fără niciun criteriu, în condiţiile în care în perioada asta firmele de construcţii nu prea au activitate, oricum. Cum poţi să dai o Ordonanţă de Urgenţă pe 28 decembrie, prin care să falimentezi toate întreprinderile mici şi mijlocii de producţie?! Vorbesc de firmele de producţie româneşti, care sunt asimilate sectorului construcţii. Bagi salariu minim 3.000 de lei, indiferent de competenţa şi calificarea angajatului! De productivitatea lui... şi ştim cu toţii că, din păcate, nu prea stăm bine la capitolul ăsta, ne descurcăm cu ce a rămas în ţară”, a fost unul din comentariile lansate pe reţelele de socializare.

„E o minciună sfruntată că se vor întoarce românii plecaţi afară pentru un minim de 500 de euro”, a fost un alt comentariu. „Păi dacă obligi micii patroni români să dea minim 3.000 de lei celui mai puţin pregătit angajat din firmă, cât trebuie să dea celui mai bun, ca să facă diferenţierea? Şi îi obligi să scumpească produsul finit, adică să-i bagi în faliment, că rezistă pe piaţă doar prin faptul că au adaos mic. Sau îi obligi să dea afară oameni care nu au unde să se angajeze. Şi vorbesc de zonele sărace”, scrie un alt utilizator.

„Patronii care vor să supravieţuiască dau bani de la ei să-şi ţină angajaţii, să nu plece. Eu o văd ca pe un atac care să ducă la faliment întreprindele mici şi mijlocii din acest sector, firme româneşti. Nu e vorba numai de firmele de construcţii, ci de toate care produc repere pentru construcţii, respectiv termopane în cazul nostru”, a arătat un alt administrator de firmă, afectat de ordonanţa cu pricina.

Mai puteţi citi:

Scrisoarea de intenţie. La ce să fim atenţi atunci când o redactăm

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite