Baia Mare

articolul anterior articolul urmator

FOTO Cum a reuşit un întreprinzător să nu mai plătească facturi la Electrica. Sistemul prin care bărbatul ar putea vinde energie electrică

8
22 Jul 2019 15:57:01
Autor: Simona Vasiac
Eoliana din gospodăria lui Vasile Florian. FOTO: Arhivă personală
Eoliana din gospodăria lui Vasile Florian. FOTO: Arhivă personală

Un pensionar în vârstă de 60 de ani, din localitatea Preluca Nouă, judeţul Maramureş, şi-a pus eoliană în curte. Investiţia, în valoare de aproximativ 4.500 de euro, îl scuteşte de plata facturilor la energie electrică. Mai mult, maramureşeanul vrea să le şi vândă celor care fac transporturi de energie.


De profesie economist, Vasile Florian este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice din Oradea. În urmă cu un an şi jumătate, şi-a vândut o investiţie şi s-a gândit ca banii obţinuţi să îi reorienteze către o altă investiţie de viitor. Astfel, a comandat o eoliană, iar stâlpul pe care a amplasat turbina a fost montat de o echipă de specialişti în înaltă tensiune. 
 
„Am cumpărat eoliana, sunt firme care importă astfel de lucruri din ţări ca Germania sau China. Am comandat-o şi am adus-o, personal, din Bucureşti, în lăzi din lemn. Nu am avut stâlp. Stâlpul l-am comandat tot eu. O echipă de specialişti în înaltă tensiune l-a montat. Erau stâpi de vreo 9 metri. Eu am dorit să fie la o mai mare înălţime, astfel că am un stâlp de 12 metri. Cu tot cu dispozitivul, alcătuit dintr-un schelet metalic, cu un capăt montat la stâlp, ajunge la 13 metri. Am făcut asta în urmă cu aproximativ un an şi jumătate”, spune Vasile Florian. 
 
Cum îţi ridici o eoliană în curte
 
În timp, a reuşit să producă energie electrică pentru întreaga sa gospodărie situată în Preluca Nouă, iar ceea ce produce în plus înmagazinează în baterii. 
 
„Nu a fost complicată la început investiţia, dar mai târziu s-au complicat lucrurile pentru că au apărut noi reglementări. Prima dată am făcut-o aşa, în curte, pe teren proprietate privată fără să afectez, doar pe bază de certificat de urbanism. Acuma, eu am mai pus nişte panouri fotovoltaice pentru perioadele în care nu adie vântul, ca să îmi încarce şi de la soare. Am certificatul de urbanism, din nou, pentru întreaga lucrare şi vreau să pot vinde cât am în plus”, spune Vasile Florian. 
 
Facturi zero la energie electrică 
 
Odată cu montarea eolienei, Vasile Florian a realizat o instalaţie paralelă cu cea de la Electrica Furnizare şi merge pe instalaţia separată. Încă nu a întrerupt contractul cu societatea de furnizare a energiei electrice, dar nu plăteşte facturile, declară zero lei, pentru că nu are consum pe ea. 
 
„Eoliana încarcă acumulatori de Litiu-Ion. Are un converter de curent continuu în curent alternativ. Ne descurcăm pentru gospodărie, avem curentul suficient, mai ales că avem, deja, panouri fotovoltaice. Noi avem strict energie verde în gospodăria noastră. Însă, în realitate, producem şi mai mult. Am putea să dăm şi altora cu ceea ce avem. Încă nu am făcut demersurile necesare, însă dorim să vindem la cei care fac transporturi de energie. Din primăvară deja s-a reglementat pe piaţa românească şi acest gen de producţie şi vânzare. Am nevoie de acceptul de la transportatorul de energie electrică, contract cu firma care cumpărăr efectiv şi cei care distribuie energia la contor,precum şi un contor cu dublu sens şi ce produc în plus mi se va plăti cu 20 de bani”, a adăugat Vasile Florian. 
 
Vasile Florian este de părere că investiţia pe care a făcut-o va fi recuperată în maximum 5 ani, mai ales că pe perioada în care nu adie vântul produce energie electrică prin panourile fotovoltaice montate pe acoperişul casei. 
 
Citeşte şi
 
FOTO  Peşte Piranha pescuit din apele Barajului Firiza. „Mă gândesc la consecinţe, deoarece sunt turişti care fac baie...“
 
Un orăşel din Transilvania colectează selectiv deşeurile de un deceniu: „Din plastic murdar ne-am gândit ce să facem şi am obţinut o pavea“
 
 
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Ionel Marcu
22.07.2019, 19:25:25

Și cât poate „depozita” în baterii? Care e puterea eolianei, la Casa Verde e 3,4-30 kW. Și la programul „Casa Verde” Enel îți ia 50 sau 60% din ce produci sau îți plătește cu 20-22 de bani kW. Din păcate durează mult, un an sau mai mult, e vorba de 20.000 lei subvenție, prin AFM, de la stat sau de la UE. Nu ai nevoie de baterii, surplusul merge la Enel, care îți dă înapoi 40 sau 50% din kW iarna sau ți-i plătește cu 0,22 lei.

+2 (2 voturi)
T. Timisorean
22.07.2019, 19:33:02

Nu exista facturi zero! A platit pentru cele doua sisteme 4500 de euro, nu? Alea sunt facturile pe 10-20 de ani dar platite in avans. Deci nu mai are ce sa plateasca, pt ca a dat toti banii la inceput. Daca se face un calcul, un astfel de sistem nu este rentabil. Are durata de viata 10-20 de ani (bateriile mai putin) si costa cam cat ar fi valoarea facturilor pt aceeasi perioada. Devine rentabil daca se poate vinde surplusul de energie, ceea ce in Romania, in stil tipic romanesc pt ca nu iese la nimeni nimic, procedura este greoaie si dificil de realizat.

+2 (2 voturi)
Ionel Niculaie
22.07.2019, 19:56:30

devine rentabil daca produci ceva

+1 (1 vot)
Martin Luther
22.07.2019, 21:21:59

O familie consuma curent electric in medie in jur de 150 Euro pe an. Deci el a cheltuit din prima banii de facturi pe 25-30 de ani. Buna treaba.

0 (2 voturi)
IonIon Codreanu
22.07.2019, 22:11:18

Eu consum cam 400 € pe ani, deși sunt econom, am toți consumatorii din clasa superioară de eficiență (luminat LED, TV mari dar foarte economice, mașină de spălat A+++, etc). Totuși, autonomia energetică încă nu este rentabilă. Ar fi bine dacă aș putea ”vărsa” surplusul contra cost în rețea. Atunci aș putea fi permanent conectat la rețea și nu aș fi obligat să stochez, cu costuri importante. Sisteme există la cheie, dar în România nu funcționează din cauza birocrației... Am un prieten în Germania care și-a instalat panouri de 1 kW. Ele produc ziua, când consumul lui este mic și varsă la rețea surplusul. Seara, consumă el din rețea. Există diferențe importante între prețurile energiei livrate și consumate, dar spune că pentru el este foarte convenabilă afacerea. La noi, nu prea este posibil, după cât am văzut.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările