FOTO Singurul român candidat la alegerile din Irlanda: „Viitorul nu arată strălucit pentru România, infractorii pun stăpânire pe instituţiile cheie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Maroşan la ceremonia de primire a distincţiei „Good Citizen of Dublin”. FOTO: Arhivă personală
Marius Maroşan la ceremonia de primire a distincţiei „Good Citizen of Dublin”. FOTO: Arhivă personală

Marius Maroşan (36 de ani) este singurul român înscris la alegerile locale din Irlanda, scrutin care va avea loc în 24 mai. În vârstă de 36 de ani, sigheteanul a fost consultant financiar în Cluj-Napoca pentru o companie de asigurări. În anul 2008, la insistenţele unui prieten, a ajuns în Irlanda, în concediu, şi nu s-a mai întors în ţară.

Ajuns în Irlanda, Marius Maroşan a realizat că într-o săptămână poate câştiga aproape acelaşi salariu lunar ca şi în România. 

„Am venit în Irlanda în 2008. La insistenţele unui prieten, am acceptat să vin în concediu pentru două săptămâni. După ce am ajuns aici, chiar în seara în care am ajuns, un alt prieten m-a întrebat daca aş vrea să fac un ban cât stau în Irlanda, propunând să lucrez 4 ore seara în pub-ul la care lucra el. M-am gândit că 4 ore nu e mult şi aş avea şi toată ziua la dispoziţie pentru a vizita împrejurimile, aşa că am acceptat. Am mers a doua zi la interviu şi seara deja începeam lucrul. Am fost angajat pe postul de chelner şi am observat că într-o săptămână realizasem un venit aproape egal cu salariul pe o lună din România, lucrând cu jumătate de normă aici. Deci nu a fost un factor anume ce m-a determinat să plec din ţară, ci mai degrabă un factor ce m-a determinat să nu mă mai întorc din concediu”, spune Marius Maroşan. 

Este singurul român distins cu premiul „Good Citizen of Dublin”

Stabilit în Dublin, de-a lungul timpul, sigheteanul s-a implicat în diverse acţiuni de voluntariat pentru comunitatea de români din Irlanda. Drept dovadă, stă distincţia primită din partea primarului din Dublin şi a Consiliului Local. 

„Distincţia «Good Citizen of Dublin» a fost acordată de primarul Dublinului şi Consiliul Local. Distincţia au primit-o 9 persoane care sunt implicate voluntar în activităţi şi proiecte comunitare, eu fiind singurul care nu eram irlandez. Au fost două etape în procesul de selecţie, prima fiind nominalizarea din partea cetăţenilor a persoanelor care merită să primească această distincţie, urmând ca primarul şi consilierii locali să aleagă, în baza voturilor şi numărului de nominalizări, dar şi a implicării în proiectele comunitare şi în baza colaborării cu autorităţile locale, persoanele care au primit premiile”, spune Marius Maroşan. 

A ales să candideze independent fiindcă vrea să reprezinte interesele oamenilor

De câţiva ani, în calea lui au apărut câţiva irlandezi care l-au îndemnat să candideze pentru un post de consilier local, putând astfel să îi ajute mai bine pe oamenii care au nevoie. Chiar dacă a avut mai multe oferte de a candida pe lista unor partide politice, Marius Maroşan a ales să participe independent în această bătălie electorală. 

„Ca voluntar, am făcut tot ce mi-a stat în putere pentru a ajuta comunitatea, însă funcţia de consilier mi-ar oferi alte oportunităţi, alte instrumente pentru a sprijini comunitatea. Când am început să cochetez cu ideea de a candida am făcut un sondaj pentru a vedea unde locuiesc românii în Dublin, în ce zone. Aşa am decis să candidez în două zone diferite care aparţin de două consilii locale diferite. Am ales să candidez independent pentru că vreau în continuare să reprezint interesele oamenilor, alegătorilor şi nu interesele unui partid sau altul. Am fost contactat de diverse partide pentru a candida din partea lor, însă am decis să rămân independent, deşi apartenenţa la un partid îmi sporea considerabil şansele de a strânge suficiente voturi pentru a-mi asigura postul de consilier”, a spus sigheteanul. 

5.000 de euro, costurile unei campanii electorale în Dublin

Legea electorală din Irlanda este diferită de cea din România, întocmită în aşa fel încât să permită oricui să candideze. Pentru a candida este important să ai un cazier curat şi să strângi 15 semnături sau să plăteşti 100 de euro taxa de înscriere a candidaturii. Decis fiind să îşi ajute conaţionalii, Marius Maroşan a ales să îşi depună candidatura pentru două consilii din două zone cu concentraţie mai mare de români - Consiliul Local Dublin şi pentru Consiliul comitatului Fingal. 

După cum spune Marius Maroşan, costurile unei campanii electorale diferă, în funcţie de cât este dispus să cheltuie fiecare candidat. Înscrierea candidaturii costă 100 de euro/zonă. Pliantele, în functie de mărime şi cantitate, costă în jur de 700-800 de euro. Mai mult, dacă vrei şi afise mari de carton, costă 25 euro/bucata şi ai nevoie de cel puţin 100 de bucăţi pentru a avea şi vizibilitate. La toate acestea se adaugă şi cheltuieli cu deplasări, publicitate pe facebook, organizare de întâlniri si evenimente.

„Pentru că în Irlanda trebuie să te înscrii în registrul electoral pentru a putea vota de aproape, un an am tot militat pentru înscrierea românilor în registrul electoral, indiferent de zona în care locuiesc. De multe ori mi-a fost spus de către persoane din sfera politică irlandeză că suntem „cea mai mare comunitate invizibilă”, deoarece românii nu merg la vot, deşi suntem mulţi în Irlanda.

După ce s-a terminat perioada de înscrieri, am început să tatonez terenul, să anunţ zonele în care voi candida şi am participat la diverse seminarii şi conferinţe informative pentru a şti ce avem de făcut. În ultima săptămână, înainte de alegeri, vreau să merg din uşă în uşă cu pliante, pentru a discuta cu localnicii. Se poate face o campanie decentă cu 5.000 de euro, fără niciun fel de problemă. Dacă voi fi ales în funcţia de consilier plănuiesc să lucrez împreună cu oamenii. Ştiu din experienţă că oricine poate avea o idee inedită şi potrivită care să ofere soluţii la problemele existente, deci voi încerca să mă consult cât mai des cu oamenii ce doresc să se implice”, spune Marius Maroşan. 

Comunitate scindată, dar atentă la nevoile conaţionalilor

Referitor la comunitatea de români din Irlanda, Marius Maroşan este de părere că aceasta este una destul de scindată, dar mai unită decât în alte ţări, acest lucru văzându-se în momentele grele sau atunci când tragediile lovesc comunitatea. Problemele comunităţii sunt aceleaşi, indiferent că este vorba despre români sau irlandezi. Criză acută de locuinţe, transport în comun insuficient dezvoltat, infrastructură pentru metode alternative de transport, mizeria de pe străzi şi lipsa unor instituţii esenţiale în unele zone (creşe, şcoli) sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă românii din Irlanda. 

„În România, mă întorc aproape în fiecare an, dar numai în vizită. Am lăsat în urmă un stat care nu dă doi bani pe tine ca cetăţean, un stat căruia nu-i pasă de demnitatea ta, de sănătate, educaţie sau orice ţine de o viaţă decentă. Din păcate, viitorul nu se arată strălucit pentru România, infractorii punând stăpânire încet, dar sigur pe toate instituţiile cheie. Este dureros pentru noi să vedem cum «acasă» se destramă sub ochii noştri şi lumea continuă să se complacă în această situaţie. Cei ce nu se complac, îngroaşă numărul românilor plecaţi în străinătate la muncă. Cum am spus, România este o ţară superbă, dar greu locuibilă în momentul în care te loveşti de sistem, indiferent la ce nivel”, spune Marius Maroşan.

Deşi România va rămâne mereu „acasă” pentru Marius, nu ia în calcul o revenire în ţară în viitorul apropiat. 

Citeşte şi

FOTO Căsuţa din lemn unde funcţionează cea mai mică şcoală din România. Ce suprafaţă are şi unde se găseşte

VIDEO Protest inedit la Gala UNITER. Actori independenţi clujeni au reinterpretat o arie celebră: „Nu mai sunt destui bani la cultură”

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite