FOTO Tânăra care s-a înscris voluntar la SMURD după ce şi-a pierdut fiul în vârstă de 2 ani: „Sper ca şi alţi oameni care au trecut prin tragedii să nu renunţe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Miia, voluntar SMURD
Cristina Miia, voluntar SMURD

În urmă cu trei ani, după ce şi-a pierdut fiul în vârstă de 2 ani şi jumătate, Cristina Miia şi-a transformat suferinţa în altruism şi, împinsă de dorinţa de a-i ajuta pe alţii, a devenit voluntar SMURD.

GALERIE FOTO

Cristina Miia are 33 de ani şi este unul dintre cei mai dedicaţi voluntari SMURD din ţară. „Este important să nu rămânem simpli actori ai luptei zilnice pentru ajutarea aproapelui, chiar dacă nu suntem militari. Suntem cu toţii soldaţi in slujba binelui“, îşi începe Cristina Miia povestea implicării voluntare în acţiuni de salvare. 

Implicarea ei în cadrul activităţilor SMURD prin programul „Voluntar din Pasiune“ a început la puţin timp după o tragedie: şi-a pierdut fiul de 2 ani şi jumătate, ca umare a unei obstrucţii de căi aeriene superioare.

„Am fost condusă de dorinţa de a învăţa ce trebuie făcut în astfel de situaţii. De-a lungul celor aproape trei ani de când am dobândit calificarea de paramedic şi am fost primită în familia SMURD Maramureş, am participat la sute de intervenţii, de la cele mai simple până la accidente cu victime multiple, politraume, atacuri vascular-cerebrale şi stopuri cardio-respiratorii. Da, e prea târziu pentru a-mi ajuta fiul, dar nu e prea târziu pentru a veni în sprijinul altor oameni sau pentru a-i învăţa să se ajute singuri. Povestea mea e tristă, dar împreună, putem să ajutăm la scrierea unor poveşti cu final fericit“, subliniază Cristina Miia. 

Ture de 12 sau 24 de ore, în echipament şi bocanci

Tânăra s-a pregătit intens pentru a-şi ajuta semenii. A urmat cursurile de calificare ca asistent medical generalist la Şcoala „Henri Coandă“ Baia Mare, cursuri de resuscitare în cadrul Consiliului Naţional şi al celui European de Resuscitare şi cursuri pentru dobândirea calităţii de formator. Au fost momente când frigul, orele nedormite petrecute în misiuni şi oboseala şi-au pus amprenta asupra ei, însă ceea ce a ajutat-o să continue fără întrerupere a fost amintirea clipelor în care a putut să fie de ajutor semenilor. Şi aceste momente îî dădeau puterea de care avea nevoie pentru a o lua de la capăt.

„Au fost situaţii în care cunoscuţii mă întrebau dacă nu ar fi mai bine să-mi petrec weekendurile şi zilele libere dormind sau ieşind în oraş, decât în ture de 12 sau 24 de ore în echipament şi bocanci, pregătită de o nouă intervenţie, neştiind niciodată ce mă aşteaptă şi când mă voi întoarce, dacă voi reuşi măcar să mănânc sau când. Întrebarea e legitimă doar pentru cei care nu ştiu încă ce înseamnă să salvezi o viaţă. Cele mai grele momente sunt cele când, deşi ai făcut tot ce ţi-a stat în putinţă, deznodământul trist nu poate fi evitat. Cu atât mai greu este când cunoşti deja acest sentiment, al neputinţei în faţa morţii şi durerea pe care o lasă în urmă pierderea unei fiinţe dragi“, a spus Cristina Miia.

O întâmplare care a marcat-o

Momentele grele, pline de suferinţă nu se pot uita, însă Cristina priveşte încrezătoare spre viitor. Ştie că o parte din sufletul ei a rămas la fiecare intervenţie la care a participat, la fiecare om pe care l-a ajutat. „Îmi amintesc o întâmplare care m-a marcat. După o intervenţie, un copilaş de 3 ani s-a apropiat de mine şi mi-a dăruit toate păpădiile pe care le culesese din curtea blocului. Apoi o îmbraţişare şi acea privire inocentă care topeşte inima oricui. Poate, oare, orice altceva, să cântărească mai mult decât admiraţia celor care ne privesc ca pe nişte eroi? Singurul meu regret este că nu îi pot împărtăşi asta şi fiului meu, dar dragostea lui o simt în fiecare clipă, prin intermediul tuturor celor mici, în fiecare îmbrăţişare primită de la copiii care au participat la misiunile educative în care am fost implicată“, a spus tânăra voluntară SMURD. 

Opt ore pe zi, relaţii cu presa

Cristina Miia este licenţiată în Ştiinţele Comunicării, iar din anul 2017 urmează cursurile unui master în Drepturile Omului, în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj Napoca – Centrul Universitar Nord Baia Mare. Când lasă deoparte bocancii şi uniforma de voluntar SMURD, tânăra îşi petrece opt ore la biroul din cadrul Compartimentului de Relaţii cu Presa al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş“ din  Baia Mare. Fostă jurnalistă, Cristina declară că actualul ei loc de muncă, prin specificul activităţilor desfăşurate, îi permite să fie aproape de cele două mari pasiuni ale ei: presa şi medicina. 

„Am adunat mii de ore de muncă în serviciul patriei, participând la sute de intervenţii. Ce sper eu este ca şi alte persoane care trec prin evenimente tragice să nu renunţe, să nu cedeze şi să nu-şi piardă încrederea. Să înveţe din experienţele nefericite, să încerce să-şi găsească puterea, chiar dacă fiecare zi după pierderea unei fiinţe dragi devine o luptă pentru a găsi motivaţia de a merge mai departe“, mai spune tânăra voluntară SMURD. 

Orele petrecute în slujba celor care au avut nevoie de ajutorul ei, tenacitatea de care a dat dovadă în fiecare misiune la care a participat nu au fost trecute cu vederea de către cei care astăzi se află la conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş. „Cristina este deosebit de implicată şi conştiincioasă. O apreciem în mod deosebit. S-a implicat foarte mult şi în evenimente de popularizare al voluntariatului. Ne dorim foarte mult ca aceste acţiuni de voluntariat să le prezentăm elevilor de la şcolile din municipiul Baia Mare pentru că noi considerăm că este spre binele oamenilor dacă ştiu mai multe despre cum să acorde primul ajutor“, a precizat colonelul Pavel Baltaru, inspector şef Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş. 

Citeşte şi:

Pompierul care salvează vieţi şi atunci când nu stinge incendii: a donat sânge de 50 de ori

Salvator şi în timpul liber: a ajutat o femeie care făcuse şoc anafilactic. „Nu consider că am făcut ceva deosebit“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite