Baia Mare

articolul anterior articolul urmator

Impactul reţelelor de socializare asupra alimentaţiei. Cine sunt expuşi la tulburările de alimentaţie

0
11 Dec 2019 06:09:00
Autor: Simona Vasiac
Cum afectează reţelele de socializare alimentaţia. FOTO: Shutterstock
Cum afectează reţelele de socializare alimentaţia. FOTO: Shutterstock

Reţelele de socializare sunt asociate cu tulburările de alimentaţie în rândul adolescenţilor. Aspectul a fost relevat de un studiu efectuat de către o echipă de cercetători australieni.


Un număr de 996 de adolescenţi din clasele a VII-a şi a VIII-a au fost examinaţi în cadrul studiului. Potrivit echipei de cercetare care a publicat studiul în International Journal of Eating Disorders, 51,7% dintre fete şi 45,0% dintre băieţi au declarat că au un comportament dezordonat legat de alimentaţie, nerespectarea orelor de mese fiind cel mai frecvent aspect semnalat. Dintre tinerii examniaţi, 75,4% dintre fete şi 69,9% dintre băieţi au avut cel puţin un cont pe una dintre reţelele de socializare, cel mai des amintită fiind aplicaţia Instagram.
 
Cercetătorii au arătat că numărul de conturi pe reţelele de socializare şi un timp cu o frecvenţă ridicată alocată utilizării lor au fost asociate cu o probabilitate mai mare de tulburări de alimentaţie. Mai exact, aceste aspecte pot duce la comportamente alimentare dezordonate, dar şi la săritul peste orele de mese. 
 
„Fetele cu conturi Snapchat şi Tumblr şi băieţii cu Snapchat, Facebook şi Instagram au fost mult mai probabil să aibă atât comportamente dezordonate vizavi de alimentaţie, cât şi o supraevaluare a formei şi a greutăţii în intervalul clinic în cadrul căruia au fost studiaţi. Mai mult timp zilnic petrecut folosind Instagram a fost asociat cu comportamente dezordonate în privinţa alimentaţiei, mai mari pentru fete”, au arătat cercetătorii, potrivit International Journal of Eating Disorders.
 
Specialiştii au mai arătat că un model clar de asociere a fost găsit între utilizarea reţelelor de socializare şi comportamentele dezordonate în ceea ce priveşte alimentaţia, acest model manifestându-se de la vârste tinere. 
 
Citeşte şi
 
Cum afectează hipertensiunea viaţa sexuală. Rezultatele studiului realizat de specialiştii americani
 
 
Cum este investigat cazul de sclavie din judeţul Maramureş. Copiii explotaţi acolo au fost repatriaţi de urgenţă în Germania
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările