Litiaza renală poate fi tratată în Baia Mare fără operaţie. Un nou aparat a fost pus în funcţiune la Spitalul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparatul ajută la spargerea pietrelor de la rinichi   FOTO: Spitalul Judeţean Baia Mare
Aparatul ajută la spargerea pietrelor de la rinichi   FOTO: Spitalul Judeţean Baia Mare

Problema de sănătate numită popular ”pietrele la rinichi” se poate trata acum în Baia Mare. La Spitalul Judeţean a intrat în funcţiune litotritorul, un aparat adus la sfârşitul anului trecut care va ajuta la spargerea pietrelor de la rinichi sau ureter, o premieră pentru spitalele publice din ţară.

La sfârşitul anului 2015, în Spitalul Judeţean ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare a fost adus un nou aparat medical. Este vorba despre un litotritor şi este o premieră la nivelul spitalelor publice, deoarece aparatul va ajuta la spargerea pietrelor din rinichi sau ureter, care au o mărime de până la 2 cm (între 5 mm şi 20 mm), fără a fi necesară intervenţia chirurgicală. Deşi documentele pentru obţinerea autorizaţiei au fost depuse la CNCAN încă din cursul lunii octombrie 2015, autorizaţia finală a ajuns abia la începutul lunii mai 2016. 
În Baia Mare a ajuns un medic din Dortmund, partener al firmei care a produs litrotritorul, care a explicat că, la spitalul unde el activează, foloseşte exact acest model de litotritor, iar rezultate sunt remarcabile. Cei cinci medici ai Secţiei Urologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare vor fi instruiţi, până vineri, în cadrul unui training susţinut de dr. Ben DL Guido, care va supraveghea primele proceduri aplicate cu litotritorul, a explicat medicul-şef al Secţiei de Urologie, dr. Liviu Dragomir.

Începând de azi, 17 mai, aparatul este pus la dispoziţia publicului larg, urmând să fie trataţi, în medie, şase - şapte bolnavi pe zi. Dr. Cristian Moldovan, medic specialist urolog, a explicat că este unul dintre cei care va folosi cel mai mult procedura de litotriţie extracorporală în cazul pacienţilor care au pietre.

image

”Era o necesitate pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă, fiindcă până acum trimiteam pacienţii la Cluj, Târgu Mureş sau în alte zone. Pietrele pot fi reperate prin două metode: raze X sau ecograf, iar în acest moment ambele metode vor fi aplicate în spitalul nostru. Intervenţia în sine este cea mai puţin agresivă metodă de a scăpa de pietre şi sunt cazuri în care pacientul este tratat într-o singură şedinţă. Avantajul este acela că bolnavul nu este anesteziat, nu rămâne internat peste noapte în urma unei intervenţii chirurgicale, iar procedura de litotriţie extracorporală se face în regim ambulator”, a explicat dr. Cristian Moldovan, medic specialist urolog.

Mai puteţi citi:

Cătălin Cherecheş rămâne în arest. Cererea de schimbare a măsurii arestului preventiv a fost respinsă

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite