Localnici exasperaţi de o şatră de la marginea oraşului. „Cerşesc, sacrifică animale, vin cu coasa printre blocuri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şatra care terorizează oraşul Cavnic   Foto: Facebook/Vladimir Petruţ
Şatra care terorizează oraşul Cavnic   Foto: Facebook/Vladimir Petruţ

Oraşul Cavnic din judeţul Maramureş este dus la exasperare de membrii unei şatre care se înstalează an de în zona limitrofă localităţii. Nefiind pe teritoriul oraşului, primăria nu are competenţa să-i evacueze din zonă, deşi majoritatea acţiunilor lor sunt în oraş, iar localnicii se plâng că nu mai pot trăi astfel.

Vladimir Petruţ, primarul oraşului Cavnic, se plânge că străzile sunt împânzite de cerşetori, bărbaţi care cosesc iarba dintre blocuri pentru a o da de mâncare animalor, sau cai scoşi la păscut în parcul pentru copii. „În fiecare an, de cinci ani, se întâmplă la fel. Nu vă spun că sacrifică acolo cai, ultima oară am văzut că au tăiat un câine, nici nu îmi vine să vorbesc despre asta. Apoi acţionează la Cavnic până seara”, se plânge primarul.

El îi acuză pe etnicii romi că au furat capacele de la canale, au scos pubelele din spaţiul special amenajat. „Merg la zona de colectare selectivă, răstoarnă pubelele şi culeg de acolo sticle şi tot ce găsec. Îi vezi cu caii, cu coasa şi cu furca printre blocuri, taie iarbă şi greblează pentru cai. Duc caii în parcul de joacă. Cerşesc de la oameni şi, dacă nu primesc nimic, înjură şi blesemă”, spune edilul, adăugând că localnicii trăiesc în teroare din cauza lor.

Şatra se instalează acolo an de an

Potrivit primarului, şatra a mai fost instalată acolo şi anul trecut, însă prin august s-a reuşit evacuarea ei. Acum, însă, sunt din noi pe acelaşi loc, încă din aprilie. Tot anul trecut au aflat că cei aproximativ 50-60 de oameni însoţiţi de copii sunt dintr-un sat al comunei Coroieni, fiind asistaţi social. „Nu sunt oameni fără casă, ei au locuinţe într-un sat din comuna Coroieni. Au şcoală, primesc hrană din partea primăriei, au o masă pe zi, ajutor social, deci practic au de toate”, menţionează el.

mm satra

Vin cu căruţele printre blocuri   Sursa foto: Facebook/Vladimir Petruţ

Primarul este revoltat că în cazul acesta sunt încălcate mai multe legi. „Dacă cineva aruncă un sac de gunoi, Garda de Mediu dă amendă. Dacă Apele Române găsesc pe râul Cavnic o sticlă de plastic, dau amendă. Dacă se ceartă doi oameni, iau amendă pentru că au tulburat liniştea publică. Dacă un om îşi lasă câinele nesupravegheat, vine Poliţia Animalelor. Dar întreb şi eu: pentru aceşti oameni nu există nicio lege? Ei taie animalele, sau le duc  pe spaţii verzi în centrul oraşului; pentru ei nu există Protecţia Copilului, pentru că folosesc copiii la cerşetorie? Aplicăm legea numai unde ne convine?”, se întreabă edilul retoric.

„Poliţia spune că îi putem amenda pe Legea 61, dar libera circulaţie nu le-o putem îngrădi. Dar cerşetoria se poate amenda? Sau camparea fără acte? Sunt legi pentru toată lumea. Trebuie să fie respectate”, conchide el.

Mm satra

Romii cosesc printre blocuri să-şi hrănească animalele   Sursa foto: Facebook/Vladimir Petruţ

IPJ va face verificări în teren

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Maramureş a transmis că s-a sesizat şi că va verifica situaţia în teren. „Cu privire la cele semnalate, Poliţia oraşului Baia Sprie s-a sesizat şi va face verificările care se impun. Până la această dată, la Poliţia oraşului Cavnic nu au fost sesizări de fapte penale sau contravenţionale comise de persoanele în cauză pe raza oraşului”, arată IPJ Maramureş.

Liderul romilor promite că se va implica

Contactat telefonicde „Adevărul”, liderul romilor din Maramureş, Ştefan Balogh, spune că nu cunoştea situaţia, dar promite că se va interesa şi va merge în teren să vadă despre ce e vorba.

 „O să sun primarul din Şişeşti şi pe cel din Cavnic, o să ies în teritoriu, să vedem situaţia, de unde sunt veniţi ei acolo şi să luăm măsurile de rigoare. Dacă nu se poate cu frumosul, există Poliţie locală, exstă Poliţie, Jandarmerie, o să rezolvăm situaţia”, a spus el.

Liderul romilor a recunoscut, totuşi, că astfel de lucruri nu-i sunt străine. „S-a mai întâmplat situaţia asta. Ştiţi că se mai întâmplă. Încercăm, în marea majoritate, să rezolvăm problema şi să aplanăm situaţia, în măsura în care ştim cine sunt, de pe unde vin, şi cu poliţia şi jandarmeria, îi evacuăm, îi ducem înapoi de unde au venit. Dar asta e o situaţie periodică, pentru că se duc, dar vin înapi. Asta e situţaia, n-avem ce face”, încheie el.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Eurovision 2022. Care a fost componenţa juriului României şi ce note au acordat aceştia Ucrainei şi Republicii Moldova

Armata rusă, suspectată că pregăteşte un atac chimic la Mariupol. Noi imagini cu apărătorii baricadaţi în oţelăria Azovstal

 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite