Sportivii de excepţie ai Maramureşului: „Eroul de la Guadalajara“ şi prima înotătoare care a adus României o medalie olimpică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul anilor Maramureşul s-a făcut remarcat în istoria sportului prin nume importante. Atât pe plan naţional cât şi internaţional, sportivi de cea mai bună clasă au adus prestigiu şi onoare judeţui şi ţării. Emeric Dembroschi şi Anca Pătrăşcoiu sunt doar doi dintre sportivii maramureşeni cu un palmares impresionant.

Ca orice alt copil, Emeric Dembroschi a început să practice fotbalul pe maidan printre alţi tineri de vârsta lui. Prima echipă pentru care a jucat a fost cea din Sighet, iar mai apoi, recrutat în armată, tânărul fotbalist urma să joace pentru Victoria Roman. După finalizarea stagiului militar a ajuns inevitabil la una din marile echipe ale ţării, din acea vreme, Dinamo Bacău. La 29 de ani se alătură Politehnicii Timişoara pentru următorii şapte ani. Maramureşeanul a evoluat pentru Naţionala României 27 de partide, făcând parte şi din echipa ce a jucat la Campionatul Mondial din Mexic, din 1970, unde a fost numit cel mai bun jucător român. Organizatorii campionatului Mondial din Mexic aveau un proiect măreţ, însă totul a fost lăsat baltă. „La sfârşit organizatorii vroiau să facă statui celor mai buni jucători şi să jucăm un meci «Echipa Statuilor» contra «Echipa Lumii» însă s-a renunţat la acest proiect“, povesteşte fostul fotbalist. Cu toate acestea, maramureşeanul nu a rămas fără un monument. În localitatea sa natală, Câmpulung la Tisa, în faţa sălii de sport care-i poartă numele, este şi o statuie de lemn ridicată în cinstea celui care a dus faima localităţii peste tot în lume. Maramureşeanul a fost şi subiectul cărţii „Eroul de la Guadalajara“ scrisă de Ilie Dobre.

Anca Pătrăşcoiu a adus României prima medalie olimpică la înot

Anca Pătrăşcoiu iubeşte înotul de când se ştie şi s-a dedicat pe deplin acestui sport. S-a născut în 1967, la Baia Mare, unde a şi avut primul contact cu înotul. După ce a devenit dublă vicecampioană europeană de juniori, în 1982 la Viena, în `84 a fost selectată să participe la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, unde a reuşit să obţină prima medalie a României la înot, medalia de bronz.  Alte victorii importante pentru româncă au fost medalia de argint la Campionatul European din 1987, iar la Jocurile Mondiale Universitare de la Zagreb aceasta a cucerit două medalii de aur şi două de argint. La sfârşitul carierei sale, băimăreanca s-a dedicat într-un totul treburilor casnice. „Aveam nevoie de o pauză. Nu mai puteam. Simţeam că trebuie, să stau departe de bazin. Tot timpul mi l-am dedicat familiei şi copiilor mei. Munca de soţie şi de mamă mi-a ocupat o mare parte din viaţă, dar a fost şi cea mai frumoasă“, spune fosta campioană. După ce a stat departe de sport, Anca Pătrăşcoiu s-a reapucat de antrenamente şi vrea să participe la cât mai multe campiopnate de Masters. „Am început să fac ore de iniţiere şi în urmă cu un an, doi am descoperit şi competiţiile de Masters. O fostă coechipieră Mi-a povestit experienţele sale şi m-a convins să revin la înot. Acum organizez astfel de competiţii şi particip la cât mai multe concursuri pot“, încheie băimăreanca. 

Citeşte şi:

FOTO Gala Sportului Băimărean: Cei mai buni sportivi au fost premiaţi 

HCM Baia Mare a câştigat Cupa României

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite