Maramureşul, concentrat în şase gospodării de la Muzeul Satului. Ziua de Ajun a fost reconstituită în casele-muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase primării şi Muzeul Satului au fost ”gazde” la a X-a ediţie a ”Crăciunului în Maramureş”, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Maramureş. Cu această ocazie, vizitatorii au putut vedea Maramureşul concentrat în cele câteva gospodării ale Muzeului Satului, desfăşurând o zi de Ajun aşa cum era odinioară, în casa bunicilor.

Sute de turişti şi invitaţi, oficialităţi locale şi centrale, primării gazdă şi maramureşeni au fost ieri, 22 decembrie, la Muzeul Satului din Baia Mare, pentru a participa la a X-a ediţie a evenimentului ”Crăciun în Maramureş”, organizat de Consiliul Judeţean. Uliţele muzeului au fost pline de colindători, dar şi de participanţi dornici să fie prezenţi la activităţile specifice zilei de Crăciun, de la împodobitul căsuţelor la ritualul sacrificării porcului şi la pregătirea bucatelor tradiţionale. Deşi la orele amiezii a început o ploaie deasă, care părea că va da peste cap planurile organizatorilor, turiştii nu s-au lăsat descurajaţi de vremea potrivnică, fiind prezenţi, în continuare, în curtea fiecărei case din ”satul aflat în inima oraşului”.

În gospodăriie din curtea muzeului, primăriile care au participat la eveniment au reconstituit ziua de Ajun, cu bucate alese şi daruri pentru colindători. „Am adus de toate. Varză cu carne, caltaboşi, jumări, ureche de porc fript, bucate tradiţionale, dar şi ţuică, vin cozonac şi pâine de casă. Primăria noastră a fost şi anul trecut, este un eveniment foarte apreciat. Crăciunul este o sărbătoare de suflet pentru noi, este o mare bucurie”, spune Daniel Leş, viceprimar la Ardusat.

În gospodăria primăriei Remetea Chioarului se preparau de zor jumări. Gospodarii au dezvăluit şi secretul celor mai reuşite. „Se alege slănina de pe burta porcului, care-i cea mai bună, mai cărnoasă şi se taie bucăţi şi se pune la prăjit. Se adaugă apă minerală, pentru ca jumările să fie mai crocante”, spune specialistul. „Mai facem pomana porcului (friptură de porc, n.r.) şi mămăligă”, mai spun ei.

Şi vizitatorii s-au simţit bine în satul din mijlocul oraşului Baia Mare. „Ne place foarte mult. Am mai fost acum trei ani şi văd că e din ce în ce mai multă lume şi mai mulţi invitaţi. E minunat, ador Crăciunul în Maramureş. Am mai fost şi la ţară de Crăciun şi chiar ne place, resimţim copilăria de altă dată”, spune Roxana Diaconu.

În gospodăria primăriei Mireşu Mare, două femei din Iadăra se mândresc cu cozonacii şi cocii făcuţi în casă. „Am adus cozonaci, colaci copţi acasă, făcuţ de soacra mea. Produsele sunt făcute după reţete de la bunici. Nuci şi mere, coci făcuţi în casă, în cuptor pe vatră, care se dau la copii când vin la colindat”, spune Lucia Pop. Apoi, colega ei „vinde” un secret pentru cozonacii pufoşi. „Ca să fie cozonacii pufoşi şi buni trebe să pui suflet când îi faci. Trebe să-ţi placă a-i face şi să ai forţă în mâni ca să poţi frămâta”, spune Viorica Maroşan.

La deschiderea oficială au vorbit reprezentanii administraţiei judeţene şi locale şi s-au făcut promisiuni că evenimentul organizat pentru a zecea oară în Maramureş va deveni tradiţie.

Primării gazdă au fost, în acest an, administraţiile locale din Sighetu Marmaţiei, Săcălăşeni, Giuleşti, Mireşu Mare, Ardusat şi Remetea Chioarului dar şi Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, care şi-a întâmpinat musafirii la Casa Firiza.

Mai puteţi citi:

Avocatul judecat pentru şantaj, achitat de instanţa timişoreană

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite