Baia Mare

articolul anterior articolul urmator

Maramureşul, îngropat în nămeţi. Filtre de poliţie, la baza Pasului Gutâi. Maşinile neechipate corespunzător sunt întoarse din drum

0
14 Jan 2019 10:54:51
Autor: Angela Sabau
Oraşul este acoperit de nămeţi de dimineaţă     Foto: Angela Sabău
Oraşul este acoperit de nămeţi de dimineaţă     Foto: Angela Sabău

Zăpada care a căzut necontenit în ultimele 24 de ore a dus la crearea mai multor incidente în trafic. La baza Pasului Gutâi poliţişti rutieri din Baia Sprie au instituit filtre, iar maşinile care nu sunt echipate corespunzător pentru iarnă nu au acces.

Mai multe incidente au avut loc încă din zorii zilei de azi, 14 ianuarie. Zăpada a căzut necontenit în ultimele 24 de ore, iar asta a dus la crearea mai multor blocaje şi incidente în trafic. Pe dealul Dura, la intrarea în Baia Mare, un TIR a ajuns în şanţ. De asemenea, în Pasul Gutâi şi pe Dealul Pietriş au mai fost înregistrate incidente de acest fel, scrie axanews.ro.

Tot în această dimineaţă, în zona Stejarul, la pe DN 1C, un microbuz a ajuns, de asemenea, în şanţ. La ieşirea din Recea (prima comună după Baia Mare, spre Dej), se circula cu dificultate de dimineaţă, fiind înregistrate coloane mari de maşini. Aceeaşi situaţie era înregistrată şi pe DN 18B, la ieşirea din Baia Mare spre Târgu Lăpuş, în zona Groşi.

Deşi autorităţile au anunţat că utilajele sut în trafic şi fac deszăpezire, şoferii se plâng că drumurile sunt necurăţate.

Nici în oraş nu este diferit, drumurile, trotuarele totul este sub nămeţi. Fiind prima zi de şcoală după vacană, la primele ore ale dimineţii circulaţia s-a desfăşurat cu dificultate.

  “Au fost TIR-uri derapate pe Dura, în Pasul Gutâi şi pe Dealul Pietriş. A fost şi un accident pe şoseaua de centură a municipiului Baia Mare. Nu sunt impuse restricţii de tonaj pe şoselele din Maramureş. Sunt filtre ale Poliţiei Rutiere, care verifiă echiparea cu anvelope de iarnă şi lanţuri antiderapante pentru TIR-uri. Nu avem blocaje în trafic”, a precizat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş. “Având în vedere că, din cauza depunerilor de zăpadă se circulă mai greu pe drumurile din judeţ, au fost instituite filtre în Baia-Sprie şi Mara, pentru dirijarea traficului rutier”, a arătat Cecilia Grozavu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş.

Potrivit Centrului Infotrafic al Inspectoratului General al Poliţiei Române, circulaţia rutieră se desfăşoară cu dificultate, pe un sens alternativ, pe DN 1C Baia Mare – Dej, la kilometrul 139+400 metri, în localitatea Hideaga, judeţul Maramureş. Un autobuz cu defecţiuni tehnice a rămas imobilizat pe carosabil şi blochează sensul de mers către Dej.

De asemenea, în zona Borcut, pe DN 18B, pe traseul Baia Mare – Târgu Lăpuş, circulaţia a fost întreruptă pentru deszăpezire, fiind reluată ulterior.

În oraş, printre blocuri, băimărenii au pus mâna pe lopeţi şi s-au apucat de treabă. Eu nu au mai aşteptat să vină utilajele de deszăpezire pe străduţele dintre blocuri şi au început să cureţe singuri zăpada din faţa garajelor şi de pe alei, pentru a putea ieşi cu maşinile. 

Băimărenii îşi curăţă singuri zăpada de pe alei     Foto: Angela Sabău

Poliţiştii vin cu câteva recomandări pentru o circulaţie în condiţii de siguranţă. „Având în vedere că atenţionarea meteorologică de ninsoare e valabilă încă, recomandăm conducătorilor auto să se informeze despre  strarea drumurilor înainte de a porni la drum şi să evite, pe cât posibil, deplasările care nu sunt absolut necesare. Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic! Echipaţi-vă maşina corespunzător, nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă, lanţuri şi material antiderapant. Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilului, antigelului, lichidului de parbriz şi instalaţia de încălzire. Poliţiştii rutieri recomandă ca lumionile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire al parbrizului şi lunetei maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.

Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor. Folosiţi cu precădere frâna de motor. Nu efectuaţi depăşiri riscante iar pe porţiunile acoperite cu polei aveţi grijă să nu viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp”, arată IPJ Maramureş.

 
 
Mai puteţi citi:
Creasta Cocoşului, un loc nesigur în această perioadă. Riscul de avalanşă este foarte ridicat

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările