Medicul empatic îi ajută pe pacienţii diagnosticaţi cu diabet. Studiile care au dus la aceste concluzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relaţia medic-pacient. FOTO: Arhivă
Relaţia medic-pacient. FOTO: Arhivă

Pacienţii care au fost diagnosticaţi cu diabet au un risc mai mic de moarte precoce dacă au un medic care manifestă empatie faţă de ei. Cel puţin acest lucru relevă un nou studiu efectuat la Universitatea din Cambridge.

Potrivit studiului, empatia este un concept important în cadrul asistenţei medicale şi, prin urmare, este subliniată în politici, coduri de practică, îndrumare clinică naţională şi pregătire medicală. De asemenea, reprezintă o prioritate pentru pacienţi. Când vine vorba despre un context medical, empatia se referă la îngrijirea care include înţelegerea perspectivei pacientului, luarea deciziilor comune între pacient şi practicant şi luarea în considerare a contextului mai larg în care se confruntă boala.

În cadrul studiului, cercetătorii de la Cambridge au urmărit 867 de persoane din 49 de practici generale din Marea Britanie. La douăsprezece luni de la diagnostic, pacienţii au evaluat empatia medicului de familie şi experienţele lor de îngrijire a diabetului în anul precedent, folosind chestionarul de consultare şi empatie relaţională. 

Rezultatele studiului sunt publicate astăzi în Analele Medicinii de Familie şi relevă faptul că acei pacienţi care au raportat experienţe mai bune de empatie în primele 12 luni după diagnostic au avut un risc semnificativ mai mic (40-50%) de deces în următorii 10 ani, comparativ cu cei care au prezentat empatie practicantă scăzută. 

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Cambridge, există mai multe explicaţii posibile pentru asocierea dintre empatia mai mare şi rezultate mai bune pentru sănătate. Studiile anterioare au sugerat că pacienţii cu un nivel mai scăzut de anxietate sau cei cu o perspectivă optimistă sunt, de asemenea, susceptibili să trăiască mai mult timp. Ei spun că este posibil ca medicii de familie cu abilităţi empatice, centrate pe pacient, să aibă mai multe şanse de a reuşi să promoveze schimbări comportamentale pozitive, cum ar fi respectarea orelor de administrare a medicamentelor sau activitatea fizică. 

Studiile anterioare au raportat, de asemenea, că empatia medicului este asociată cu o motivaţie mai mare a pacientului către activarea, activarea şi autogestionarea bolii. 

Citeşte şi

Ce efecte poate avea uleiul de lavandă asupra fetelor tinere. Concluziile unui studiu făcut la Universitatea Campbell

Topul celor mai amuzante bancuri seci. Ce îşi spun două fantome când se întâlnesc

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite