Obiceiuri bizare din judeţul Maramureş. La ce era folosită mătrăguna, împărăteasa florilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mătrăguna este cunoscută drept o plantă frumoasă, dar otrăvitoare. Cunoscută în popor ca şi „împărăteasa florilor” sau „doamna cea mare”, planta era folosită în Maramureş pentru realizarea farmacelor de dragoste. Iar culesul ei implica un adevărat ritual, inclusiv un dans erotic în jurul acesteia.

În Maramureş, mătrăgunei i s-a atribuit puteri magice, fiind una dintre cele mai cunoscute plante folosite în realizarea farmecelor de dragoste. În acest caz nu este vorba despre doar o simplă dorinţă de a afla ursitul, cum este de exemplu de Sfântul Andrei, ci vraja este adresată direct unei anumite persoane. Din păcate, folosindu-se de mătrăgună se puteau face şi vrăji rele în sensul că se putea încerca despărţirea a doi tineri care deja aveau o legătură sau chiar o căsătorie. 

„Se culegea din păduri, «Grădina împărătesei», dar dintr-un loc în care să nu se audă niciun zgomot din vreun sat apropiat. Deci trebuia să fie în adâncul pădurii. Nici lătratul de câine nu avea voie să se audă acolo pentru că şi câinele face parte din comunitatea unui sat. Prima oară, mătrăguna era descoperită mai apoi culegătoarea o însemna cu o aţă după care o vizita. În unele locuri, venea două trei zile la ea, de obicei lunea şi miercurea şi vineri o culegea. Niciodată nu venea singură după plantă, ci însoţită, în funcţie de dorinţele vrăjii. De exemplu şi femeia căsătorită putea să ceară să îi întărească sentimentele de dragoste ale soţului. Culegătoarea venea atunci ori cu fete, ori cu femei, numai femeile având voie să participe la ritual”, a spus Janeta Ciocan, etnolog. 

Culegătoarea însoţită de femei veneau întotdeauna pe alt drum la plantă şi îşi aduceau cu ele pâine, sare, apă sfiinţită. În timp ce îi povesteau plantei, ele mâncau şi în acelaşi timp aruncau firimituri pe plantă şi o stropeau. Dacă vroiau ca vraja să fie de dragoste, îi vorbeau plantei frumos, dar dacă doreau să desfacă legătura în tot acest timp se certau.

„Când ajungeau la cules atunci se venea noaptea. Se dezbrăcau şi dansau. Era un dans erotic în care se imitau gesturile unui act sexual. Planta era scoasă cu tot cu rădăcină din pământ şi în locul ei se punea pâine, sare, un ban de argint, ca plată. Mergeau îmbrăcate curat, ele trebuiau să fie spălate şi de multe ori se şi spovedeau. Era vorba de o curăţenie sufletească şi trupească. Drumul până la plantă trebuia făcut în linişte, fără să ştie nimeni. Dacă cineva afla de ceea ce fac ele, vraja nu mai avea nicio putere. Întoarcerea era la fel de discretă”, a mai spus Janeta Ciocan. 

Planta avea şi alte întrebuinţări. Putea fi adusă acasă pentru binele casei şi era pusă la icoană, dar şi pentru realizarea unor leacuri pentru tuse sau reumatism. Mătrăguna este o plantă medicinală, dar trebuie să ai o experienţă foarte mare cum o poţi folosi pentru că în cantităţi mari devine otravă.

Se mai putea aduce acasă şi planta în grădina, dar atunci grădina trebuia curăţată foarte bine şi să fie ţinută în curăţenie, sub fereastră şi cea care o aducea trebuia să o îngrijească pentru ca familia şi casa respectivă să fie una prosperă. 

Citeşte şi

Cum ne schimbăm viaţa gândind pozitiv. „Este distructiv să ne exprimăm furia, dar asta nu înseamnă să ne reprimăm complet sentimentele“

Fostă jurnalistă BBC, singurul român care a lucrat direct cu Prinţul Charles. „Cred că oricine poate spune cât de uman este atunci când vorbeşti cu el”

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite