Baia Mare

articolul anterior articolul urmator

Ode pentru fostul ministru Liviu Pop şi şeful Consiliului Judeţean Maramureş pe un monument dedicat lui Pintea Viteazul

7
12 Sep 2019 16:38:57
Autor: Simona Vasiac
Textul de pe monument. FOTO: Facebook
Textul de pe monument. FOTO: Facebook

Numele şi pozele fostului ministru al Educaţiei, Liviu Marian Pop, a preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, şi a deputatul Gheorghe Şimon apar pe un monument dedicat memoriei haiducului Pintea. Obiectivul a fost ridicat în localitatea maramureşeană Săcel, din fonduri provenite din bugetul local şi cel judeţean.

În contextul plăcuţei „Pro Memoria” care a fost amplasată pe faţada Şcolii „Liviu Rebreanu” din oraşul Dragomireşti (judeţul Maramureş), în mediul online a mai fost făcut public un caz similar, în care pe un monument cultural, executat din bani publici, apare gravat în piatră numele a trei social-democraţi. Primarul comunei Săcel, Gavrilă Dologa a decis să adauge pe monumentul numit „Masa Haiducului Pintea” şi o plăcuţă omagială pe care apar, cu poze, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop şi deputatul PSD Gheorghe Şimon. 
 
Pe monument, inaugurat în anul 2007, este gravat şi un motto: „P-aci trecut-o Pintea / Şi Dragoş, şi Bogdan / Ş-o mai trecut ş-or trece / Voinici din acest neam”. Pe lângă figurile politice amintite, apar şi numele celor 11 preoţi parohi şi „fii ai satului”.
 
„În Săcel vedem gesturi prin care fibra noastră naţională şi tradiţia Maramureşului sunt păstrate cu mare grijă”
 
La momentul inaugurării, potrivit site-ului Consiliului Judeţean Maramureş, şeful administraţiei judeţene, Gabriel Zetea l-a felicitat pe edil pentru monumentul ridicat.
 
”Înainte de a-i felicita, daţi-mi voie să le mulţumesc primarului Gavrilă Dologa, Consiliului Local şi întregii comunităţi din Săcel, pentru că, într-o lume în care globalizarea are un ritm din ce în ce mai alert, într-o Europă în care valorile încearcă a fi uniformizate, în Săcel vedem gesturi prin care fibra noastră naţională şi tradiţia Maramureşului sunt păstrate cu mare grijă. Astfel de lucruri nu trec uitate, iar noi le privim cu multă atenţie de la Consiliul Judeţean şi ne bucurăm pentru fiecare realizare a comunităţilor locale. Acum că v-am mulţumit pentru ceea ce aţi făcut, doresc să vă felicit şi să vă spun că investiţiile realizate pe partea de cultură locală, de păstrare a tradiţiilor noastre strămoşeşti moştenite de la moşii şi strămoşii noştri, toate aceste investiţii vor fi dublate în investiţii în infrastructură, de care este nevoie în continuare. Împreună trebuie să avem grijă atât de proiecte mici, cât şi de proiectele mari ale judeţului. Felicitări încă o dată tuturor celor implicaţi în acest proiect frumos, care face cinste întregului judeţ”, a declarat Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.
 
La doi ani de la inaugurarea monumentului, masa a început să se deterioreze. 
 
Citeşte şi
 
Plachetă de mulţumire pentru premierul Dăncilă, pe faţada unei şcoli reabilitate din bani publici. Director: „N-a fost ideea şcolii. În niciun caz. N-am alte detalii“
 
 
O profesoară din Satu Mare a atacat doi elevi de clasă pregătitoare cu spray lacrimogen. „Nu poţi invoca legitima apărare în faţa unor copii de 6 ani“
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Sorin Barbul
12.09.2019, 16:47:28

Cred că nea Gavrilă va avea nevoie de o operație ca să își poată desprinde limba de cele 3 funduri ale celor menționați pe tăbliță.

+7 (7 voturi)
Radu Mircea
12.09.2019, 17:06:24

# Sorin Barbul Hi hi hi hi .... O fi premonitoriu ??? Pe la noi singurele poze rotunde sau ovale din ceramica , sunt cele de pe crucile mormintelor !!! Sa fiu ca Pop , pe care l-am vazut deja in carucior cu rotile , luam dalta , ciocanul si scoteam dracu' blasfemia de pe monument . Primarul este un agent al statului paralel care le doreste repausul vesnic . Al dracu' vinzator ......

+3 (3 voturi)
Stefan Ioan
12.09.2019, 17:38:09

Probabil s-a dorit un echilibru: Pintea lua de la bogați și dădea la săraci (conform legendei) iar cei 3 o fac în sens invers: iau de la săraci și dau la bogați (conform declarațiilor de avere)

+3 (3 voturi)
¡Ay, caramba
12.09.2019, 17:51:36

Ce kitsch de 2 bani! În locul celor trei flaușați, aș cere demolarea făcăturii plus despăgubiri grase din partea primarului. Până nu citești articolul, zici că-s 3 poze de pe o piatră funerară.

+1 (1 vot)
spaima vitelor
12.09.2019, 17:52:44

Pacat ca au stricat monumentul scriind si moto-ul....

Vezi toate comentariile (7)