Baia Mare

articolul anterior articolul urmator

Pe 24 martie se marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei

0
23 Mar 2018 16:54:27
Autor: Angela Sabau
Tuberculoza poate fi tratată
Tuberculoza poate fi tratată

Ziua de 24 martie este dedicată luptei împotriva tuberculozei. Boala, considerată cândva de nevindecat,  încă afectează un număr impresionant de oameni, clasând România pe un ruşinos loc cinci în Europa, la numărul de îmbolnăviri. Milioane de oameni îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza acestei maladii, în condiţiile în care există tratamente şi este videcabilă.

În 1882, pe 24 martie, Robert Koch descoperea agentul patogen al tuberculozei, bacilul care îi poartă numele. Astfel, ziua de 24 martie este dedicată solicitării atenţiei publice spre această afecţiune, care continuă să fie o problemă majoră în lumea întreagă.

Raportul Global pentru Tuberculoză din 2017 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că 53 de milioane de vieţi au fost salvate prin diagnostic efectiv şi tratament în perioada 2000-2016. În 2016, 10,4 milioane de persoane aveau tuberculoză (6.3 milioan de cazuri noi, 90% au fost adulţi, 35% au fost femei şi un milion copii). 1,7 milioane au decedat prin această boală, inclusiv 0,4 milioane de persoane cu co-infecţie HIV. Dintre copii, un milion s-au îmbolnăvit de tuberculoză şi 250.000 au decedat prin această boală, inclusiv cei cu HIV. Majoritatea cazurilor noi în 2016 s-a înregistrat în Asia de Sud-Est (45%), regiunea africană OMS (25%) şi a Pacificului de Vest (17%) şi regiunea OMS din America (3%). Pentru perioada 2016-2035, strategiile globale şi obiectivele vizează stoparea şi eradicarea acestei boli. Conform Tuberculosis surveillance and monitoring in Europe 2017, în 2015, cele cinci ţări cu cel mai mare număr de cazuri de TBC au fost Rusia, Ucraina, Uzbekistan, Kazakhstan şi România. Incidenţa a fost crescută în Moldova, Kyrguzstan, Georgia, Ucraina şi Kazakhstan.

În România, la sfârşitul anului 2016, erau în evidenţă 12.790 de cazuri noi şi recăderi, 10.738 de cazuri noi TB, dintre care 591de cazuri noi la copii (0-14 ani) şi 576 de cazuri au fost înregistrate cu rezistenţă la medicamente. S-au înregistrat 969 de decese, 785 la sexul masculin şi 184 la sexul feminin.

În 2016, conform buletinului informativ al INSP, cele mai multe cazuri noi au fost înregistrate în judeţele Tulcea, Giurgiu, Teloroman şi Olt. Sloganul de anul acesta al Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei este: Dorinţă: Lideri pentru o lume fără Tuberculoză! Puteţi face istorie! Opriţi Tuberculoza!”. Campania urmăreşte Planul Global Stop TBC şi îndeamnă factorii de decizie, în primul rând, dar şi populaţia de pe întregul glob, să participe la controlul şi eradicarea bolii în decursul vieţii.

Activităţile propuse la nivel naţional sunt întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei şi distribuirea de materiale informative specifice temei.

 
 
Mai puteţi citi:
Spital redeschis din banii cetăţenilor şi blocat de consilierii locali. „Trebuie să treacă în patrimoniul primăriei“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii