Piaţa Cetăţii din Baia Mare a primit o nouă înfăţişare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa Cetăţii din Baia Mare, cunoscută de băimăreni dub denumirea de ”Ţintirim”, are acum o nouă înfăţişare. Zona ce odată era populată în special de persoane fără adăpost, s-a tranformat într-un adevărat muzeu, aşa cum se preteză o locaţie de o asemena încărcătură istorică.

Vestigiile a trei biserici importante pentru istoria băimărenilor au fost descoperite în urma săpăturilor arheologice ce s-au desfşurat în Piaţa Cetăţii. Acum, turiştii şi localnicii se pot bucura de un punct de atracţie turistică, acolo unde altădată nu era nimic de văzut.

Săpăturile au început în 2012, când angajaţii de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie (MJIA) Maramureş au deschis acolo un sit arheologic, pentru a identifica toate vestigiile istorice şi a le pune în valoare. Au urmat, apoi, aproape doi ani în care s-au efectuat lucrări de reabilitare a zonei. Piaţa Cetăţii a intrat în reabilitare în cadrul proiectului  ”Reabilitare şi promovare a identităţii culturale şi istorice Piaţa Cetăţii-Turnul Ştefan”, cu o valoare totală de aproximativ trei milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene. . ”Este un moment în care ne recuperam, într-un fel, istoria, arătăm cu adevărat care sunt valorile autentice ale oraşului nostru şi ale comunităţii noastre. Suntem un oraş prin definiţie european, iar acest spaţiu pe care l-am redat comunităţii arată acest lucru”, a precizat primarul Cătălin Cherecheş. De asemenea, a mai spus el, Turnul Ştefan urmează să fie deschis publicului în curând, după ce şi aici au fost efectuate lucrări de reabilitare.

Peste 700 de morminte, descoperite de arheologi

Lucrările ce s-au derulat în Piaţa Cetăţii au relevat o parte din fundaţiile Bisericii Sf. Ecaterina (ridicată în secolul XV), o parte din fundaţiile şi elevaţia Bisericii Sf. Martin (secolul XV, la nord de Biserica Sfânta Treime) şi, nu în ultimul rând, ruinele Bisericii Sf. Ştefan (secolul XIV). Proiectul a fost realizat respectând reperele documentelor de arhivă şi are drept obiectiv punerea în valoare şi promovarea în spaţiul public cu destinaţie culturală, arhitectonică şi religioasă a piaţetei Cetăţii, conservarea şi reabilitarea Turnului Ştefan, punerea în valoare a Bisericii Sf. Ştefan şi realizarea unui punct de informare turistică. Despre cele două biserici medievale,“Sfânta Ecaterina” şi “Sfantul Martin” existau puţine referinte. Cele două lăcaşe de cult au vechime de peste 600 ani. De asemenea, săpăturile au scos la iveala şi peste 700 de morminte. La asta, spun arheologii că se aşteptau, datorită bisericilor despre a căror existenţă existau date. ”Au fost peste 700 de morminte, dar nu a fost o surpriză pentru nimeni, pentru că şi în trecut ca şi acum exista acest obicei, ca în jurul bisericilor să fie cimitire. S-au găsit multe monede, şi în morminte, dar cele mai multe înafara lor, precum şi alte obiecte de inventar funerar. Acest tip de obiecte au fost găsite în special la mormontele din secolul XVIII, sau la cele de copii”, explică Dan Pop, cel care a condus lucrările arheologice din Piaţa Cetăţii.

Vestigiile bisericilor descoperite de arheologi sunt la vedere, practic se află sub nivelul solului, fiind protejate cu sticlă pentru a putea fi văzute.

Mai puteti citi:

Hâda realitate devoalată de salariul fantomei de la Camera Deputaţilor

DEZBATERE Noua Lege a Educaţiei, copy-paste după proiecte depăşite. Ce experimente mai face Ministerul Educaţiei pe elevi

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite