Baia Mare

articolul anterior articolul urmator

Poluare masivă pe râurile din nord-vestul ţării din cauza apelor de mină neepurate VIDEO

0
18 Feb 2021 16:58:33
Autor: Larisa Matei
Ape de mină neepurate au ajuns în râul Băiţa, judeţul Maramureş Sursa Facebook Apele Române
Ape de mină neepurate au ajuns în râul Băiţa, judeţul Maramureş Sursa Facebook Apele Române

Mai multe râuri au fost poluate după ce ape de mină nefiltrate au ajuns în Râul Băiţa din judeţul Maramureş. Poluarea a ajuns dincolo de graniţa cu Ungaria.

În cursul dimineţii de miercuri, localnicii din localitatea Băiţa au avut neplăcuta surpriză de a-şi vedea râul colorat roşiatic
 
O cantitate însemnată de apă acumulată din precipitaţiile înregistrate în judeţul Maramureş în ultimele luni a ajuns din perimetrul minier Nistru prin galeria minieră Câmpurele, în râul Băiţa. 
 
Miercuri, 17 februarie, la faţa locului s-au deplasat specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş din cadrul Apelor Române Someş-Tişa, care au prelevat mai multe probe de apă trimise la Laboratul de Calitate a Apei.
 
Între timp, în cursul zilei de joi, 18 februarie, poluarea a ajuns în râul Someş şi a trecut chiar şi de graniţa cu Ungaria. Drept urmare, specialiştii de dincolo de graniţă au închis ecluzele după ce poluarea a trecut de oraşul Csenger. 
 
Tot joi au fost anunţate şi rezultatele probelor de apă prelevate. Potrivit SGA Maramureş, calitatea apelor este caracteristică apelor de mină, iar rezultatele au relevat faptul că se înregistrează depăşiri ale valorilor normale la indicatorii de calitate, respectiv la metale precum fier, mangan, cupru sau zinc. 
 
”Inspecţia Bazinală de Apă a trasat poluatorului trei măsuri obligatorii şi imediate: să ia toate măsurile pentru diminuarea şi eliminarea poluării, să depolueze şi să igienizeze de urgenţă malurile şi albia majoră a cursului de apă Băiţa, respectiv să monitorizeze calitatea apelor de mină care ajung în cursul de apă”, au anunţat reprezentanţii Apelor Române. 
 
Potrivit acestora, după principiul ”poluatorul plăteşte”, S.C. Explo Mining COAL S.R.L. va suporta toate cheltuielile aferente, cu respectarea legislaţiei în vigoare. 
 
 
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Râul Cavnic, poluat cu apă de mină dintr-o galerie abandonată

Poluare pe râul Argeş. O peliculă neagră de un kilometru a apărut pe lacul de acumulare Vâlcele

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările