Baia Mare

articolul anterior articolul urmator

Prelevare de organe la Spitalul Judeţean din Baia Mare, aflat în topul acestor intervenţii. Unde vor ajunge plămânii donatorului

0
19 Apr 2019 14:29:48
Autor: Simona Vasiac
Cea de-a cincea prelevare de organe de la Spitalul din Baia Mare a avut loc vineri dimineaţă. FOTO: Arhivă
Cea de-a cincea prelevare de organe de la Spitalul din Baia Mare a avut loc vineri dimineaţă. FOTO: Arhivă

O nouă prelevare de organe a avut loc vineri, 19 aprilie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş”, din Baia Mare. Mai multe persoane, printre care şi străini, care necesită un transplant, vor primi o nouă şansă la viaţă. Donator a fost un bărbat care a suferit un accident.

 
Intervenţia a avut loc în cursul dimineţii. De-a lungul a cinci ore, medicii veniţi din străinătate, de la Târgu Mureş, dar şi Cluj au prelevat organele interne ale unui tânăr în vârstă de aproximativ 35 de ani pentru care familia şi-a dat acordul.
 
Plămânii urmează să ajungă în Europa, rinichii vor fi prelevaţi de medicul Mihai Suciu şi echipa sa de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, iar inima va ajunge la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş.
 
„Este un lucru benefic pentru oamenii bolnavi să fie ajutaţi atunci când au nevoie. Suferinţa trebuie curmată. Biserica Ortodoxă Română a opinat că este de acord cu transplantul de organe dacă se face fără interes economic şi pentru curmarea suferinţei omului. Noi, ori de câte ori putem, încurajăm oamenii să recurgă la această metodă pentru ajutorarea aproapelui”, a spus Vasile Pop, director interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare. 
 
Spitalul din Baia Mare, în topul prelevărilor de organe
 
În cursul anului 2018, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare au avut loc prelevări de organe de la 13 donatori în moarte cerebrală. Potrivit medicului coordonator al Programului de Transplant, dr. Adriana Stoicovici, medic primar ATI, s-au prelevat următoarele organe: rinichi - 26, ficat - 11, plămân - 3, cord - 2, os, ţesut - 1, piele - 1, cornee - 1.
 
Activitatea de prelevare şi transplant se realizează în scop exclusiv terapeutic şi un singur donator poate salva chiar şi cinci vieţi. Prelevarea de organe desfăşurată vineri, 19 aprilie, la Spitalul Judeţean din Baia Mare, a fost cea de-a cincea astfel de intervenţie din anul 2019. 
 
Citeşte şi
 
Care sunt paşii de urmat pentru aducerea muncitorilor vietnamezi în România. „Au chiar un departament care se ocupă cu munca în afara ţării“
 
 
Poliţiştii au identificat principalii suspecţi în cazul sustragerii a 7.000 de lei dintr-o sală de jocuri; unul dintre bărbaţi avea asupra sa un cuţit VIDEO
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii