Primăria din România unde lucrează doar 11 funcţionari publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Poienile de Sub Munte. FOTO: maramures.transilvania-localitati.ro
Primăria Poienile de Sub Munte. FOTO: maramures.transilvania-localitati.ro

11 funcţionari publici se ocupă de problemele administrative ale celei mai mari comune din judeţul Maramureş. Chiar dacă organigrama prevede un număr de 49 de funcţii, edilul localităţii Poienile de Sub Munte nu poate lua nicio decizie pentru a suplini lipsa numărului mare de angajaţi. Acesta susţine că situaţia este datorată reglementărilor statutului funcţionarilor publici, care protejează foarte mult angajaţii din primărie.

În anii precedenţi, de problemele a peste 10.000 de locuitori se ocupau un număr de doar şase angajaţi, primăria fiind descoperită pe Serviciile de asistenţă socială şi Autoritatea Tutelară.

„Am angajat oameni la Asistenţă Socială, la Autoritatea Tutelară, la Stare Civilă şi Evidenţa Persoanelor. Avem cinci noi persoane angajate în ultimii ani la primărie. Este adevărat că ofiţerul de stare civilă s-a pensionat apoi a urmat un concurs şi s-a ocupat postul. Dar am fost total descoperiţi la partea de Asistenţă Socială şi Autoritate Tutelară. Acuma, din punct de vedere al personalului suntem 11”, spune Ştefan Oancea, primarul localităţii Poienile de Sub Munte. 

Statutul funcţionarilor publici protejează prea mult angajatul

Primarul spune că a fost deja la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, însă fără folos. Mai mult, edilul consideră că de vină pentru situaţia creată la nivelul primăriei este statutul funcţionarilor publici.

„Legea spune clar că putem facem angajări doar pe sistemul 1 la 1, adică dacă unul pleacă sau se pensionează, atunci putem angaja pe cineva în loc. De vină este statutul funcţionarului public. Părerea mea este că în ţara asta ar trebui, indiferent de personal, cu toţii să avem o lege care să reglementeze relaţiile de muncă şi nu poliţiştii să aibă statutul lor şi funcţionarii publici să aibă alt statut, mediul economic are legea 53. Aici fiecare grup socio-profesional are regulile lui şi atunci mişcări de astea sindicale la care sunt afiliaţi bat cu pumnul în masă, obţin ce obţin şi avem o administraţie şi instituţii care se bat cap în cap, unii cu mai multe drepturi decât alţii. Relaţiile de muncă ar trebui să fie consfiinţite prin aceeaşi lege. Statutul funcţionarului public îi oferă funcţionarului public o protecţie că dacă i-ar oferi şi mediul sanitar aceeaşi protecţie ar trăi 1.000 de ani”, a mai adăugat edilul. 

Din cauza lipsei de personal, primarul spune că se întâmplă ca angajaţii să stea la birou până la ora 20:00 sau apar situaţii şi când vin sâmbătă sau duminică, în funcţie de necesitate.

Citeşte şi

Primarul din Baia Mare şi-a declarat public susţinerea pentru PSD la alegerile europarlamentare

Cum se prepară rulada de slănină, după o reţetă tradiţională din Maramureş

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite