Baia Mare

articolul anterior articolul urmator

Primarul Cătălin Cherecheş vrea să înfiinţeze „Provincia Transilvania de Nord“

1
12 Dec 2018 10:27:43
Autor: Angela Sabau
Cătălin Cherecheş   Foto: Adevărul
Cătălin Cherecheş   Foto: Adevărul

Primarul băimărean Cătălin Cherecheş vrea să înfiinţeze „Provincia Transilvania de Nord”. Proiectul nu va fi unul cu tentă politică, iar scopul va fi dezvoltarea economică şi a infrastructurii.

Primarul spune că nu este o altă „Alianţă a Vestului”, tocmai pentru că lipseşte componenta politică. În proiect ar urma să fie incluse mai multe localităţi din judeţele Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Bistriţa, iar lansarea proiectului ar urma să aibă loc până la 15 ianuarie 2019.

”Vom lansa până în 15 ianuarie 2019 Provincia Transilvania de Nord, o asociere a preşedinţilor de consilii judeţene de la Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud, a primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ de la Baia Mare, Satu Mare, Zalău şi Bistriţa, alături de primarii de oraşe şi municipii din cele patru judeţe. Scopul este consolidarea statului român prin dezvoltare economică a zonei, o orientare spre competivitatea globală. Nu dorim să apărem ca o replică a Alianţei Vestului, nu suntem un proiect cu tentă politică, ne dorim doar dezvoltarea Transilvaniei de Nord. Prin acest demers nu ne dorim să avem o relevanţă doar la nivel regional sau naţional, ci să construim ceva bun şi pentru Europa şi să sprijinim demersul european de a aduce, de exemplu, Ucraina, mai aproape de stabilitate şi echilibru”, a spus Cherecheş, citat de Mediafax.ro.

El a mai arătat că va avea loc o lansare la Bucureşti, după care, una la Bruxelles.

Proiectele propuse pentru finanţare direct la Bruxelles vor fi puse în dezbatere publică pentru două săptămâni, timp în care toţi cei care doresc vor putea exprima un punct de vedere.

Potrivit lui Cherecheş, se are în vedere dezvoltarea infrastructurii rutiere şi feroviare, iar proiectele strategice vor fi finanţate direct de la Bruxelles, în timp ce studiile de prefezabilitate şi fezablitate să fie finanţate din fonduri proprii, care vor fi avizate de autorităţile de la Bucureşti. El a mai arătat că se are în vedere o autostradă sau un drum rapid între Baia Mare şi Satu Mare, dar şi drumuri de centură în tot judeţul, sau un drum rapid care să facă legătură cu Autostrada Transilvania. Totodată, se vor avea în vedere proiecte pe alte domenii precum turismul cultura, educaţia etc.

 
Mai puteţi citi:

 
VIDEO Grigore Leşe, scandal la un spectacol în localitatea lui natală

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ionel Marcu
12.12.2018, 10:42:51

N-o avea tentă politică dar Provincia Transilvania de Nord sună mai amenințător decât Alianța Vestului. Se pare că transilvănenii sunt sătui până-n gât de mitici. Mai ales de la Dragnea încoace, de când dragnioții batjocoresc țara în ultimul hal. Anul aniversar ar putea fi începutul „dezunirii” ?!

Modifică Setările