Baia Mare

articolul anterior articolul urmator

Primarul care pune romii la treabă. Edilul consideră că doar prin munca se poate face integrarea

24
18 Nov 2013 08:25:35
Autor: Carp Cosmin
Primarul maramureşean implică romii în toate activităţile localităţii
Primarul maramureşean implică romii în toate activităţile localităţii

În timp ce majoritatea oraşelor importante din Europa se plâng de comunităile rome, un primar din Maramureş a găsit răspunsul la întrebarea cum să să convieţuieşti cu romii. Nu se fereşte de problemele zilnice, acceptă să semneze dosarele pentru ajutor social, însă condiţia primarului Csendes Lajos este ca fiecare persoană ce beneficiază de ajutor social sau european să lucreze pentru comunitate.

Comuna Coltău din Maramureş nu este una mare, însă se diferenţiază de toate celelalte prin numărul mare de romi care locuiesc aici. 39% din populaţie este de etnie romă, aproximativ 1.100 de persoane. Chiar daca acest lucru ar inspaimanta alti edili, Csendes Lajos profită la maxim de situaţie. În urmă cu cinci ani, primarul a decis ca să nu mai lase nicio lucrare de reabilitare să-i scape din mâini, astfel că de atunci şi până astăzi acesta apelează la persoanele cu ajutor social de fiecare dată când vine vorba de lucru. „Orice lucrare se face în localitate se face cu ajutorul lor. Şi-au făcut cartierul lor şi acolo nu aveau niciun fel de utilitate. Aşa că le-am spus frumos că le băgăm apă dacă se pun să sape şanţurile, noi am plătit doar pentru ţevi şi atunci am făcut şi extinderea reţelei de apă. Nu e singurul caz, tot aşa am reabilitat drumul principal, plătind doar cimentul şi tot aşa am construit şi primăria“, a arătat edilul. 


Spunând că fiecare persoană ce beneficiază de ajutor social are de făcut câteva ore în folosul comunităţii, la fiecare activitate primarul comunei Coltău trimite invitaţii romilor. „Îi verific personal. Cei care nu vin nu-şi iau banii. Normal că la început a fost greu, dar cu timpul s-au învăţat şi acum de fiecare dată când îi chem apar dimineaţa la primărie. Daca ei primesc ajutoare sociale trebuie măcar să lucreze pentru acei bani“, a adăugat primarul.

Adeptul incluziunii prin muncă şi pe urmă educaţie

În timp ce majoritatea organizaţiilor de apărare a drepturilor omului încearcă să prezinte fel de fel de programe futuriste de incluziune a etniei rome, primarul spune că doar prin muncă se poate porni orice fel de demers. „Ei s-au învăţat să stea şi să vină banu. Cer, cer, cer şi nu dau nimic în schimb. Eu am încercat să schimb puţin această mentalitate. Eu mai degrabă îi învăţ să pescuiască decât să le dau peştele de fiecare dată. În acest moment vreau să facem trotuare în toată comuna şi acest lucru îl voi face tot cu ei. Aşa o să pot să angajez câteva persoane, cu acte în regulă şi măcar ştiu că rezolvăm problema a câteva familii. Degeaba ăi mai trimit acum la şcoală. Copiii fac ce văd la părinţi. Dacăî părintele nu lucrează aşa va învăţa şi copilul“, a explicat primarul. 

Ajutoarele sociale se primesc tot cu muncă

Nici măcar ajutoarele de la Uniunea Europeană nu au fost împărţite fără muncă. Acest lucru a stârnit o mică revoltă în Coltău, însă primarul nu s-a lăsat înduplecat. „Nu le-am cerut altceva decât să facă curăţenie la ei în cartier şi în zonele apropiate. Degeaba au urlat ei şi s-au simţit discriminaţi că ştiu bine că nu le merge. Au stat pe la primărie câteva ore şi pe urmă s-au apucat de treabă. Aşa am făcut curăţenie lună şi bec şi au primit şi ajutoarele sociale. Munca e doar un mod de-ai face mai conştienţi că nu totul pică din cer“, a adăugat Csendej Lajos. 

Sistem de monitorizare non-stop

Deşi spune că nu s-a lovit de probleme majore de-a lungul anilor, cazuri de mici furturi sau bătăi au existat inevitabil. Hotărât să pună capăt tuturor problemelor, Csendes Lajos a montat un sistem de monitorizare care să acopere toate punctele importante ale comunei. „N-aveam multe probleme de rezolvat. A mai dispărut o bicletă, o găină, chestii mici, dar am vruit să scăpăm şi de toate astea“, a arătat primarul. Întregul sistem de monitorizare a costat 20.000 de lei şi a fost plătit din bugetul local.

Blamează ţările europene care trimit romii în România

Când vine vorba de viitorul romilor din ţara noastră, primarul comunei Coltău spune că doar un proiect amplu de incluziune poate să dea roade. Acesta ar trebui să pornească de la găsirea locurilor de muncă pentru romi, fapt ce ar atrage după sine un venit constant pentru fiecare familie. Spune că un sistem de acest gen nu a văzut în nicio ţară pe care a vizitat-o, ba mai multă afirmă că ţările europene sunt mult sub România când vine vorba de incluziune a romilor. „Peste tot vedem că orice ţară trimite romii acasă. Păi ei apar peste tot că noi discriminăm, noi nu ştim cum să ne comportăm, că nu facem nimic şi când colo ei îi aloungă din ţară. Păi se ne arate şi nouă care e exact cea mai bună soluţie. Poveştim ştim să zicem cu toţii, să ne arate şi practic“, a încheiat primarul. 

Comuna Coltău este o localitate la aproximativ 10 kilometri de municipiul Baia Mare. În această zonă locuiesc 2650 de persoane, dintre care 1.105 de etnie romă. 

Citeşte şi:
 
VIDEO Atac dur la adresa romilor de după zid. „Sunt ruşinea etniei rome“
 
VIDEO Damian Drăghici, consilier de stat pe problemele romilor, cere asociaţilor de apărare a drepturilor romilor să nu mai facă scandal fără rost

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Get0dac
18.11.2013, 09:42:30

Bravo domnule primar. Felicitari.

+6 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
18.11.2013, 11:52:24

Comentariu considerat abuziv.

Elisabeta Brănoiu
18.11.2013, 11:37:59

Va felicitam, Domnule Primar! De acord ca numai prin munca, obtinem un progres ideal pentru tot cetateanul acestei tari. . Si eu am facut sesizari in nenumarate randuri sa se ia masuri si sa le imbunatatim viata. Poate nu am ajuns asa de departe cu ideile, ca dvs......Eu am cerut ca oricare dintre acestia ce beneficiaza de acord social, sa i se impuna sa-si varuiasca locuinta si in interior si exterior, sa poarte numai rufe curate si sa-si faca dus in fiecare zi. Sa-si sape gradina, ca slava Domnului, in localitatea mea, la tara, au pamant suficient langa casa, sa-si puna tot felul de zarzavat si sa si le conserve pentru toamna. Eu cand trec pe la ei pe la poarta, ii aflu stand si ascultand muzica. Gradina lor lasa de dorit, numai balarii, te mananca serpii ... Sa se ia masuri la nivel de tara... sa se incadreze in societate!... Ii iubim, dar sa nu-i mai prindem cu sacul la furat. Ei nasc multi copii, si bine fac, dar cand n-om mai fi noi, sa muncim pentru ei, ce o sa se faca??? O sa se manance intre ei...

-1 (5 voturi)
ioan iovescu
18.11.2013, 11:53:55

Un exemplu de urmat. Felicitari domnule primar !!!!!!!!

+1 (3 voturi)
Narcis-vasile
18.11.2013, 12:05:11

FOARTE BINE ! BRAVO !LA MUNCĂ ,NU LA ÎNTINS MÂNA !

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările