Proprietăţile cojilor de cafea. Studiul cercetătorilor de la Universitatea Illinois

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cafea. FOTO: Arhivă
Cafea. FOTO: Arhivă

Cojile boabelor de cafea au proprietăţi benefice în tratarea diabetului sau obezităţii. Este contstatarea la care a ajuns o echipă de cercetare de la Universitatea din Illinois.

Cercetătorii în ştiinţa alimentelor şi nutriţie de la Universitatea din Illinois au fost interesaţi de proprietăţile compuşilor care se găsesc în coaja de boabe de cafea pentru a valorifica unele resturi din prelucrarea cafelei.

Astfel, un studiu, publicat în publicaţie Science Daily, arată că atunci când celulele grase ale şoarecilor au fost tratate cu extracte pe bază de apă din coajă de boabe de cafea, doi compuşi au dus la îmbunăţăţiri în organismul lor. Mai exact, li s-a redus inflamaţia indusă de grăsime în celulele şi a fost îmbunătăţită absorbţia glucozei şi a sensibilităţii la insulină. Rezultatele arată faptul că aceşti compuşi bioactivi, atunci când sunt consumaţi ca parte a dietei, ajută la prevenirea bolilor cronice legate de obezitate, precum diabetul de tip 2 şi bolile cardiovasculare. 

Pentru studiu, cercetătorii au analizat două tipuri de celule, macrofage (celule cu răspuns imun) şi adipocite (celule grase), precum şi efectul compuşilor combinaţi din extracte şi fenolicele individuale, asupra adipogenezei - producţia şi metabolismul celulelor grase din organism - şi a hormonilor asociaţi. De asemenea, au analizat şi efectul asupra căilor inflamatorii.

„În laboratorul meu am studiat compuşi bioactivi din diferite alimente şi am văzut beneficiile pentru prevenirea bolilor cronice. Acest material din boabele de cafea este interesant mai ales datorită compoziţiei sale. S-a demonstrat că este non-toxic. Şi aceşti fenolici au o capacitate anti-oxidantă foarte mare”, a spus Elvira Gonzalez de Mejia, profesor de ştiinţe alimentare în cadrul Colegiului de Ştiinţe Agricole, ale Consumatorului şi al Mediului şi coautor al studiului.

Efectul compuşilor din coaja de cafea

Potrivit cercetătorilor, când este prezentă inflamaţia legată de obezitate, cele două tipuri de celule lucrează împreună - blocate într-o buclă - pentru a creşte stresul oxidativ şi a interfera cu absorbţia de glucoză, agravând situaţia. Pentru a bloca această buclă şi a preveni bolile cronice, obiectivele cercetătorilor au fost de a elimina sau reduce cât mai mult inflamaţia, pentru a permite facilitarea absorbţiei de glucoză, precum şi pentru a avea celule sănătoase care vor produce insulină adecvată. 

Pentru a examina atent această parte a studiului, cercetătorii au cultivat împreună celulele grase şi celulele imune pentru a recrea interacţiunea între cele două celule. Iar concluzia a fost una benefică în cazul obezităţii. Când macrofagele interacţionează cu celulele grase, celulele au mai puţine mitocondrii. Având mai puţine mitocondrii, pierd capacitatea de ardere a lipidelor. Folosind aceste fenolice, cercetătorii au descoperit că acest impact al macrofagelor asupra celulelor grase a fost complet blocat. Celulele grase şi-au menţinut funcţia. 

Citeşte şi

Ce afecţiuni ascunde vederea slabă pe timpul nopţii. Sfaturile specialiştilor

De ce femeile fac mai puţin sex odată cu înaintarea în vârstă. Rezultatele unui studiu britanic

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite