Reacţie după cazul pacienţilor ţinuţi în cuşti la un spital din Sighetu Marmaţiei: „Beneficiarii izolaţi în spaţiile de liniştire au grave probleme de comportament“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Resurse Juridice şi asociaţia Tonal au lansat un apel urgent la acţiune, după ce au surprins mai mulţi pacienţi în cuşti la Centrul pentru de Recuperare pentru Persoane cu Handicap. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş susţine că „beneficiarii izolaţi în spaţiile de liniştire au grave probleme de comportament”.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş s-a autosesizat în regim de urgenţă şi a demarat cercetarea administrativă cu privire la situaţia persoanelor cu dizabilităţi de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmaţiei, urmare a situaţiei semnalate de reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice

„Cercetarea administrativă la faţa locului, demarată din seara zilei de 03.09.2019, urmăreşte inclusiv respectarea procedurilor specifice, respectiv legislaţia în vigoare privind contenţionarea şi izolarea, dar şi programul de activităţi. Întrucât se impune măsura relocării beneficiarilor datorită condiţiilor existente în spaţiul utilizat temporar, au fost identificate locaţiile, urmând ca beneficiarii să fie transferaţi în cel mai scurt timp în alte centre aflate în subordinea DGASPC Maramureş din Sighetu Marmaţiei şi Vişeu de Sus. Relocarea va fi realizată cu mijloace proprii, cu pregătirea prealabilă a beneficiarilor de către psihologul centrului, asigurându-se totodată si personalul necesar pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi instituţionalizate în noile locaţii ale instituţiei”, precizează isntituţia. 

„Beneficiarii izolaţi în spaţiile de liniştire au grave probleme de comportament”

„Conform raportului prezentat conducerii instituţiei de către şeful CRRPH Sighetu Marmaţiei, beneficiarii izolaţi în spaţiile de liniştire au grave probleme de comportament, prezentând agitaţii psihomotorii care se manifestă prin autoagresare sau agresarea persoanelor din preajmă. Aceştia prezintă diagnostice precum: retardare mentală profundă pe fond encefalopatic cronic infantil, retardare mentală severă cu tulburări de comportament, schizofrenie profundă, bipolaritate. Cu referire la contenţionarea celor trei beneficiari, facem precizarea că aceasta este efectuată la recomandarea medicului psihiatru şi doar în scop de protejare a persoanelor în caz de autoagresiune, precum şi pentru a nu pune în pericol viaţa şi siguranţa celorlalte persoane cu dizabilităţi”, se mai arată în comunicat.

Un tavan dintr-o încăpere a centrului social de pe strada Dragoş Vodă s-a surpat

„Restructurarea CRRPH Sighetu Marmaţiei reprezintă o prioritate pentru DGASPC Maramureş încă din data de 14.02.2018, când un tavan dintr-o încăpere a centrului social de pe strada Dragoş Vodă s-a surpat, iar clădirea nu a mai prezentat siguranţă pentru beneficiari şi personalul de specialitate. În acest context, instituţia noastră derulează Proiectul Servicii sociale integrate în municipiul Sighetu Marmaţiei, prin intermediul căruia vor fi construite patru locuinţe protejate destinate unui număr de 40 de persoane cu dizabilităţi de la CRRPH Sighetu Marmaţiei. 

De la finalul anului 2020, în Sighetu Marmaţiei va funcţiona şi un centru de zi cu o capacitate de 40 de locuri, urmând ca specialiştii să furnizeze servicii integrate de sprijin în vederea tranziţiei de la servicii de îngrijire de tip rezidenţial în instituţii de tip vechi către servicii la nivelul comunităţii. 

Alte două proiecte care vizează construirea de locuinţe protejate destinate persoanelor cu dizabilităţi sunt depuse spre finanţare în parteneriat cu Asociaţia Profesională Neguvernamentală ASSOC Baia Mare”, se mai arată în precizarea trimisă presei de instituţie. 

Apelul Centrului pentru Resurse Juridice

Centru de Resurse Juridice a făcut publică situaţia dezastruasă a pacienţilor din Centrul pentru de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (CRRPl) şi la Secţia de psihiatrie I Bărbaţi din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei,

„Situaţiile observate de CRJ şi Tonal încalcă drepturile fundamentale ale omului.

La CRRPH Sighetu Marmaţiei  (centrul din curtea Spitalului Municipal) la orele 13:30:

Opt persoane cu dizabilităţi psihosociale şi intelectuale erau închise în cinci cuşti; cuştile sunt de aproximativ 2,5 m înălţime, cu ramă metalică şi plexiglas transparent;


Trei persoane erau legate cu cămăşi şi fâşii din cârpe;


Canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol – miros pestilenţial de fecale în curtea în care beneficiarii ar trebui să îşi petreacă timpul;


Nu există personal specializat şi singurii care ar fi putut desfăşura activităţi cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistentă medicală şi trei infirmieri;


Singurele informaţii disponibile la faţa locului erau exclusiv de ordin medical; nu au fost prezentate planurile de intervenţie psiho-socială.

Imagine indisponibilă

Fotografie publicată de CRJ, 

La Secţia de Psihiatrie I ”Bărbaţi” Sighetu Marmaţiei:

Condiţii insalubre, aglomerare, lipsă de personal specializat, subfinanţare importantă;


Situaţii cu risc ridicat de vătămare, autovămare şi agresivitate;


Dificultăţi procedurale majore în internarea pacienţilor, în relaţia cu serviciul de ambulanţă;


Terapie exclusiv medicamentoasă (fără programe psihoterapeutice);


Dificultăţi în gestionarea internărilor nevoluntare;


Discriminare pe criterii diagnostice prin aglomerarea secţiilor de psihiatrie de la Sighetu Marmaţiei, cu cea mai grea cazuistică din Maramureş”, se arată pe site-ul CRJ. 

Imagine indisponibilă

„Solicităm deplasarea şi intervenţia de urgenţă a Ministrului Sănătăţii, doamna Sorina Pintea”

„Suntem martorii unei situaţii dramatice, situaţie rămasă încremenită în timp, în trecut, ce încalcă toate tratatele internaţionale de drepturile omului: Convenţia europeană a Drepturilor Omului; Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi; Pactul Internaţional cu privire la Drepturile Civile şi Politice; Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene; Convenţia privind drepturile omului şi biomedicina de la Oviedo. Imaginile din instituţiile vizitate sunt o reflexie a priorităţilor şi a valorilor morale ale societăţii noastre”, se arată pe site-ul CRJ. 

În final, CRJ a solicitat „deplasarea şi intervenţia de urgenţă a Ministrului Sănătăţii, doamna Sorina Pintea, a Preşedintelui Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenţiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, domnul Florinel Butnaru, a Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii din subordinea Avocatului Poporului, doamna Magda Ştefănescu, a Preşedintelui Consiliului Judeţean, domnul Gabriel Valer Zetea, a Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială Maramureş şi a Directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, doamna Alina Coste Mădăraş.”

Ce spune managerul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei

Radu Dan, managerul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, susţine că la Secţia de Psihiatrie I ”Bărbaţi” din cadrul spitalului: „Nu sunt condiţii insalubre. În schimb, într-adevăr, e aglomeraţie pentru că Poliţia aduce la noi pe toţi infractorii până se decide dacă vor fi închişi sau nu, noi fiind singura unitate cu secţie închisă. Cei mai mulţi dintre aceştia nu asiguraţi, deci sunt îngrijiţi din banii spitalului pe care nimeni nu-i decontează. Subfinanţarea şi lipsa de personal este la fel ca în toate spitalele”.   Mangerul mai spune că în spital nu sunt condiţii atât de rele, având în vedere că de curând a fost instalat aer condiţionat în saloane şi au fost reabiltiate toaletele.
 

În ceea ce priveşte pacienţii din cuşti, managerul susţine că aceştia ţin de Centrul pentru de Recuperare pentru Persoane cu Handicap, care este, practic, o altă instituţie care este doar găzduită în clădirea Spitalului Municipal. 

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite