Revolta unor artişti de renume la decizia de comasare a Şcolii Populare de Artă „Liviu Borlan“ cu un centru de promovare a tradiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia consilierilor judeţeni de comasare a Şcolii Populare de Artă „Liviu Borlan” din Baia Mare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş a stârnit reacţia a zeci de artişti de renume din România. Aceştia cer ca şcoala, care a modelat numeroase talente, să fie lăsată să îşi desfăşoare activitatea ca şi până acum.

Decizia de comasare a celor două instituţii de cultură le aparţine consilierilor judeţeni, hotărâre care a fost supusă atenţiei aleşilor judeţeni în cursul lunii aprilie şi votată aproape în unanimitate (doar două abţineri au fost de la vot).

Consiliul Judeţean Maramureş susţine că decizia a fost luată pentru creşterea performanţei 

În momentul în care proiectul de hotărâre a ajuns pe masa consilierilor judeţeni, Şcoala Populată de Artă „Liviu Borlan” avea un director demisionar, iar Centrul avea un manager interimar. Comasarea a fost practic realizată din momentul în care consilierii judeţeni şi-au dat acordul pentru hotărârea de Consiliu Judeţean. Astfel, profesorii titulari ai Şcolii Populare de Artă au fost preluaţi de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş.

„Am considerat că cele două instituţii trebuie comasate pentru a creşte performanţa. Elevii îşi vor lua diplomele, fără niciun fel de problemă. Am luat această decizie pentru a creşte performanţa şi pentru a promova cultura şi valorile tradiţionale din judeţul Maramureş”, a spus Doru Dăncuş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

La Şcoala Populară de Artă „Liviu Borlan” erau 13 profesori titulari şi alţi 6 plătiţi cu ora. Aceştia din urmă au un contract valabil până la data de 14 iunie, moment după care posturile lor vor fi scoase la concurs. 

Artiştii de renume contestă decizia 

                                                                                                                                                                      Decizia de comasare a creat nemulţumiri în rândul profesorilor de la Şcoala Populară de Artă „Liviu Borlan”. Acestora li s-au alăturat artişti de renume care nu sunt de acord cu demersul Consiliului Judeţean Maramureş. Printre artiştii care susţin demersul se numără Paul Ciuci (Compact), Mircea Rusu (Mircea Rusu Band), Cristi Hrubaru, Iulian Vrabete (Holograf), Sandy Deac (Desperado), Dirty Shirt, AMI, Paul Panait, Cipri Rogojan, Alin Dincă (trupa Trooper), dar şi Josef Kappl (Pasărea Rock, Phoenix). Cei mai vehemenţi sunt Paul Ciuci de la Compact, solistul formaţiei Trooper, Alin Dincă, Mircea Rusu dar şi Cristian Hrubaru. 

Cristi Hrubaru, de exemplu, susţine că decizia de comasare este una total împotriva bunului simţ, venită tocmai în momentul în care majoritatea părinţilor se chinuie să-i smulgă pe copii din faţa tabletelor. 

„Mă aflu aproape de Braşov, adică de poalele Tâmpei, ceea ce brusc îmi aduce aminte de o tâmpenie - asta-i modul elegant de exprimare - de o ticăloşenie care e pe cale să se întâmple în Baia Mare. Nişte băieţi deştepţi, acoperiţi de prelata asta numită autoritate, vor să închidă o şcoală populară de artă – «Liviu Borlan», aşa se cheamă – o şcoală populară de artă care funcţionează de şase decenii neîntrerupt. Şase decenii, da! Şi pentru nişte interese financiare - habar n-am de ce natură, în orice caz sunt convins că sunt nişte interese meschine, acolo – pur şi simplu vor să închidă această şcoală populară de tradiţie”, a spus acesta. 

„Am primit foarte multe semnale de alarmă din Baia Mare, acolo unde se doreşte închiderea Şcolii Populare de Artă „Liviu Borlan”. Nu oamenii doresc asta, ci acei neoameni care au ajuns cumva să conducă şi acele locuri. Este absolut incredibil cum vor să pună cultura la pământ. Se străduiesc de ani de zile şi au ajuns, iată, acum să închidă şcolile populare de artă, unele dintre puţinele locuri unde se mai pot creşte şi educa generaţii de tineri muzicieni. Nu vreau să vă spun câte legende ale muzicii româneşti au ieşit din astfel de şcoli din ţară. Acum, în Baia Mare se pare că nişte oameni, probabil a mai trage nişte bani de undeva vor să închidă această şcoală populară după 60 de ani în care a funcţionat fără oprire”, a adăugat solistul formaţiei Trooper, Alin Dincă. 

„Să desfiinţăm orice a devenit, subtil şi gradual, un mod de viaţă”

Autorul din spatele succesului „Omul bun şi pomul copt”, album care a stabilit recorduri pentru un folkist, peste un milion de CD-uri vândute, Mircea Rusu a contestat şi el vehement decizia de comasare a Şcolii Populare de Artă „Liviu Borlan” cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş.

„Să desfiinţăm orice a devenit, subtil şi gradual, un mod de viaţă. Şi, cu cât ne înfruptăm mai cinic şi voluptuos din el, devenim rând pe rând, fiecare, victimele propriei opţiuni distructive. Mai izolati, mai rigizi, mai opaci. Iar în viaţa cetăţii, locul armoniei este luat de un şir nesfârşit de discordii şi tensiuni, de poziţionări ireconciliabile. Când desfiinţezi un lăcaş de artă e ca şi cum, din sfânt senin, ai demola o biserică. Un drum care nu duce spre arte nu duce nicăieri. La Baia Mare, desfiinţarea Şcolii Populare de Artă „Liviu Borlan”, după 60 de ani de existenţă, pare iminentă. După atâtea decenii de bună funcţionare e dificil de invocat vreo raţiune, de adus vreun argument plauzibil care să susţină o astfel de măsură. Îmi place să cred că oamenii locului vor găsi înţelepciunea şi soluţiile pentru ca un bun al tuturor talentelor maramureşene (şi ce bogăţie de talente) să-şi poată continua activitatea. Meritoriu pe această lume e să construieşti, nu să demolezi. Şi mereu, mai devreme sau mai târziu, cei care totuşi o fac, pe ei înşişi se desfiinţează”, a spus Mircea Rusu. 

„Prin acest mesaj vreau să fiu alături de toţi cei care se împotrivesc închiderii Şcolii Populare de Artă „Liviu Borlan”. Această şcoală este o instituţie de cultură. Lăsaţi arta în pace şi nu o sufocaţi cu pretenţiile voastre absurde! S-ar putea ca în familia dumneavoastră unul dintre copii să fie artist, închizând această şcoală îi închideţi viitorul”, a completat Paul Ciuci, de la Compact. 

Şcoala Populară de Artă „Liviu Borlan” a fost înfiinţată în urmă cu 60 de ani şi, de-a lungul timpului, a format dansatori, solişti vocali şi instrumentişti.

Citeşte şi

Obiceiuri bizare din judeţul Maramureş. La ce era folosită mătrăguna, împărăteasa florilor

FOTO Inundaţii în judeţul Maramureş. Trafic restricţionat temporar pe un drum judeţean, între Vişeu şi Bogdan Vodă

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite