Rolul voluntariatului în situaţii de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe parcursul anului 2013, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă  din judeţ au efectuat 106 intervenţii, de la incendii în gospodării şi incendii de vegetaţie uscată, până la alunecări de teren şi inundaţii.

În ultimii ani, pe plan internaţional şi naţional se constată creşterea frecvenţei de apariţie a categoriilor de riscuri care ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile, patrimoniul, precum şi manifestarea de noi riscuri generate în deosebi de accelerarea tendinţelor de globalizare, schimbări climatice radicale, diversificarea activităţilor economice, în cadrul cărora se utilizează, produc şi comercializează substanţe şi materiale periculoase. În aceste condiţii, rolul voluntarilor în prevenirea, limitarea efectelor şi înlăturarea consecinţelor producerii unor situaţii de urgenţă a devenit extrem de important. 

La producerea unor situaţii de urgenţă, unele comunităţi ar putea fi nevoite să reacţioneze prin forţe proprii, pe perioade de timp limitate. În prima linie, în astfel de situaţii, se vor afla membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă. Normele legale în vigoare definesc voluntariatul în serviciile de urgenţă drept „activitatea de interes public desfăşurată benevol de persoane fizice în serviciile publice de urgenţă voluntare, în cadrul unor raporturi juridice, altele decât raportul juridic de muncă”, iar beneficiar al voluntariatului este desemnată „comunitatea în folosul căreia se desfăşoară activitatea de voluntariat, reprezentată de consiliul local care a constituit, potrivit legii, serviciul public voluntar pentru situaţii de urgenţă“. 

În Maramureş sunt organizate 75 de Servicii Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, care îşi desfăşoară activitatea în tot atâtea unităţi administrativ-teritoriale. Conform legii, aceste servicii au în compunere un compartiment de prevenire şi echipe de intervenţie specializate, constituite în funcţie de tipurile de riscuri identificate în sectorul de competenţă. Din totalul serviciilor, 27 de S.V.S.U. sunt dotate cu autospeciale de intervenţie, iar restul sunt utilate cu motopompe.  

Atenţie la falşii voluntari ai Crucii Roşii: o tulceancă a furat 30.000 de lei de la bătrâni

Pompierii voluntari dintr-o localitate arădeană au intervenit la un incendiu fără apă în autospecială

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite