Baia Mare

articolul anterior articolul urmator

Cum se pot păcăli femeile că au ajuns la menopauză când, de fapt, sunt gravide. Amenoreea şi capcana pe care o ascunde

0
9 Jun 2016 04:06:25
Autor: Angela Sabau
Amenoreea poate crea confuzii   FOTO: shutterstock
Amenoreea poate crea confuzii   FOTO: shutterstock

În condiţii normale, o sarcină la menopauză, atunci când nu mai există ovulaţie, nu este posibilă, însă în preajma vârstei de 40 de ani există posibilitatea unor confuzii.

Multe femei trecute de 40 de ani se confruntă cu diferite dereglări cauzate de încetarea ovulaţiei, ceea ce duce la amenoree (lipsa menstruaţiei), însă acest lucru, spun medicii, poate duce şi la crearea unor confuzii. Astfel, o femeie care a trecut de 40 de ani şi constată dintr-o dată amenoreea, ea trebuie neapărat să se prezinte la medic, deoarece acest lucru poate fi un indiciu al unei afecţiuni, în afară de sarcină sau menopauză.

”Când se apropie menopauza, nu mai exisă ovulaţie, deci organismul nu mai are nevoie să producă menstruaţie”, explică medicul ginecolog Dorina Micle.

Amenoreea, mai spune ea, poate să inducă părerea că e vorba de menopauză, dar să fie o sarcină. ”În jurul vârstei de 40-44 de ani am avut ocazia să văd sarcini perfect normale, duse la temen, chiar cu naştere pe cale naturale, atunci când s-a putut”, mai subliniază medicul ginecolog.

Deşi există şi menopauza precoce, care se instalează înaintea vârstei de 40 de ani, totuşi un test simplu de sarcină poate dezlega misterul imediat. ”Amenoreea poate să apară şi la vârstă mai tânără, înainte de 40 de ai şi să fie totuşi vorba de o menopauză precoce, sau dintr-un motiv endocrin care duce la lipsa de menstruaţie, la o vârstă la care nu este prea târziu ca să fie vorba şi de o sarcină. Deci confuzia este posibilă, dar este foarte simplu de rezolvat, pentru că în momentul de faţă există testele de sarcină care se fac din prima urină de dimineaţă şi sunt foarte precise. N-am văzut rezultate fals pozitive sau fals negative de foarte, foarte mulţi ani, doar trebuie să se respecte anumite indicaţii”, subliniază medicul Dorina Micle.

Amenoreea poate fi indiciul unei afecţiuni grave

Fenomenul, mai arată medicul Dorina Micle, se mai întâmplă şi invers, adică femei aflate la vârsta mijlocie se confruntă cu amenoreea şi au impresia că e vorba de o sarcină. De aceea, sfatul mdicului pentru toate femeile care se confruntă cu această poblemă este să se prezinte la medic, fără nicio excepţie.

”Există persoane care confundă amenoreea de menopauză cu posibilitatea unei sarcini şi vin speriate la medic, dar pleacă liniştite”, mai spune medicul. Totuşi, ea atrage atenţia că amenoreea poate fi şi indiciul unei boli grave, de aceea este recomandat un consult medical imediat. ”Amenorea poate avea, înafară de menopauză şi sarcină, multe alte cauze. În principiu, constatăm o amenoree şi ne prezentăm la medic, cu sau fără test de sarcină, pentru că simpla amenoree şi un test de sarcină negativ nu însemană că putem să dormi liniştite, ci poate să fie o altă patologie, nu doar menopauza, mai devreme sau mai târziu. Poate să fie un chist ovarian sau poate să fie un cancer ovarian şi atunci nu putem să stăm liniştiţi, pentru că avem o problemă mare”, conchide ginecologul Dorina Micle.

Mai puteţi citi:
 

Primarul-puşcăriaş rămâne să conducă oraşul din închisoare. Judecătorii au decis că alesul băimărenilor, Cătălin Cherecheş, să rămână în arest

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările