Simţi un nod în gât sau ai insomnii? Tiroida, glanda care ne dă peste cap: „Te trezeşti dimineaţa că ai «corniţe» spre ceafă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Glanda tiroida   Foto: Adevărul
Glanda tiroida   Foto: Adevărul

Primele semne că suferim de o afecţiune a tiroidei nu apar, de regulă, peste noapte. Simptomele se instalează lent şi, dacă la primele nu le dăm prea mare importanţă, la un moment dat ele devin suficient de disconfortante încât să ne trimită la medic.

Medicii spun că afecţiunile hormonale dau, în primul rând, scăderi sau creşteri în greutate. Fără să ne schimbăm dieta constatăm că am slăbit ori ne-am îngrăşat brusc, vizibil, într-un timp destul de scurt, ar fi indicat să facem o vizită la medicul de familie. Acesta ne va trimite, cel mai probabil, la un consult de specalitate pentru că oscilaţiile greutăţii corporale pot fi un indiciu de afecţiuni ale tiroidei.

Agitaţia (sau/şi insomnia), este un alt indiciu al unei posibile afecţiuni tioridiene. În condiţii de stres, agitaţia poate fi un efect al acestuia, însă dacă starea de agitaţie persistă şi fără factori favorizanţi, e bine să mergem la medic. La fel ca şi scăderea greutăţii, poate fi un simptom al hipertiroidiei.

Ochii exoftalmici (proeminenţi) indică cu destul de mutlă precizie o afecţiune a glandei tiroide. În general, privirea seamănă cu a unei persoane care se sperie sau se miră şi este cauzată de hiperactivitatea glandei tiroide. Aceasta poate cauza boala Basedow, o boală gravă, autoimună care presupune atacarea glandei tiroide de către propriii anticorpi. 

”Nodul în gât” sau dificultatea la înghiţire este cel mai comun simptom al afecţiunilor tiroidiene. Acesta indică o creştere în volum a tiroidei şi dacă simptomul persistă şi nu este dat de o altă cauza indentificată e obligatoriu să ne mergem la medic.

Uneori pot să apară ganglionii măriţi. Acest lucru, spune medicul de familie Gheorghe Lascu din Baia Mare, care este şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Maramureş, indică o creştere în volum a tiroidei sau tiroidită virală acută.

„În general, când pacientul vine şi acuză de exemplu creşteri sau scăderi în greutate, agitaţie, termurături, oboseală permanentă, insomnie, sau când apar anumite semne fizice precum exoftalmia, sau acel vestit nod în gât, care de fapt indică mărirea în volum a tiroidei, cu siguranţă e nevoie de un consult de specialitate, de analize”, explică el.

Tiroidita acută, virală, se manifestă prin creşterea în volum a tiroidei şi apariţia unor ganglioni, în regiunea occipitală. Te trezeşti dimineaţa că ai <corniţe>, undeva spre ceafă”, completează el. Acesta a mai arătat că, în general, cazurile în care apare durerea sunt foarte rare.

”Nu vorbim de durere, ci poate de o sensibilitate la atingere”, consideră medicul Lascu.

lascu

Doctorul Gheorghe Lascu   Foto: Angela Sabău

Ce este tiroida şi ce rol are

Tiroida este localizată la nivelul gâtului, în partea din faţă şi este cea mai mare glandă endocrină. Produce hormonii tiroidieni, cu rol în creştere, stimulează activitatea celulară, reglează metabolismul. 

Cele mai frecvente afecţiuni sunt: guşa (care indică o mărire a glandei), cancerul tiroidian (o boală destul de frecvent întâlnită şi care în prezent are o rată de vindecare din ce în ce mai mare), nodulii tiroidieni (pe care îi are majoritatea persoanelor, dar rareori sunt maligni), hipertiroidismul (care indică o spraproducţie de hormoni, sau hipotiroidismul, care presupune producţia insuficientă a hormonilor tiroidieni).

Tiroidita este încă o afecţiune destul de frecvent întâlnită şi presupune inflamarea glandei tiroide. Aceasta se poate manifesta cu simptome asemănătoare cu cele ale une gripe, precum febra şi durerea de gât, dar şi uşoare manifestări de hiper sau hipotiroidiene. De asemenea, aceasta din urmă este singura afecţiune care poate prezenta durere sau sensibilitate la atingere.

Mai puteţi citi:

Aproximativ şapte pacienţi pe oră au fost internaţi, în 2015, în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite