Baia Mare

articolul anterior articolul urmator

Spitalul Judeţean din Baia Mare, în topul naţional la prelevarea de organe

0
20 Jun 2019 14:23:32
Autor: Simona Vasiac
Spitalul din Baia Mare a înregistrat 7 donatori de organe în primele şase luni din 2019 FOTO S. Vasiac
Spitalul din Baia Mare a înregistrat 7 donatori de organe în primele şase luni din 2019 FOTO S. Vasiac

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare se află în topul naţional privind prelevarea de organe. Potrivit dr. Adriana Stoicovici, medic şef al secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), în primele şase luni ale anului 2019 au existat şapte donatori de organe. Astfel, echipele de specialişti au recoltat 2 corduri, 6 ficaţi şi 7 perechi de rinichi.

Potrivit medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare, în anul 2019 cel mai tânăr donator a avut 19 ani, iar cel mai vârstnic 65 de ani, categoria predominantă fiind de 63 - 65 de ani. Majoritatea pacienţilor donatori au fost victime ale unor accidente, dar au existat şi alte cauze cum ar fi: accidente vasculare grave, comă post resuscitare. 
 
„Prelevarea de organe este realizată de echipele de prelevare de la institutele de transplant din Bucureşti şi Cluj Napoca, împreună cu personalul secţiei ATI şi durează, în medie, 5 ore. Putem să evidenţiem calitatea serviciilor noastre medicale de la nivelul spitalului, printr-o coordonare eficientă, dovadă fiind menţinerea, în continuare, pe primele poziţii la nivel naţional, în ceea ce priveşte prelevarea de organe”, a arătat dr. Adriana Stoicovici, medic şef al secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă. 
 
Potrivit medicilor băimăreni, declararea morţii cerebrale este un proces tratat cu maximă responsabilitate şi profesionalism. Criteriile de diagnostic pentru confirmarea morţii cerebrale presupun mai multe investigaţii de specialitate. Examinările se repetă la un interval de 6 ore, acest interval crescând în funcţie de vârsta pacientului. Astfel, cu cât vârsta este mai mică, cu atât intervalul de timp între cele două examinări este mai mare.
 
„Prelevarea de organe, ţesuturi şi celule de origine umană si transplantul acestora se realizează  exclusiv în scop terapeutic şi în mod gratuit, fără foloase materiale. Există o mare preocupare pentru donarea de organe, deoarece sunt persoane a căror unică şansă la viaţă este transplantul, iar un singur donator poate salva chiar 5 vieţi. Astfel că, la nivelul spitalului nostru există echipe medicale pregătite pentru aceste activităţi”, a declarat dr. Vasile Pop, managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare. 
 
În aceeaşi perioadă a anului trecut, la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare au fost înregistraţi 4 donatori de organe. Cel mai mare număr a fost înregistrat în anul 2015, când în primele şase luni ale anului au existat 8 donatori, iar cel mai mic în anul 2013 – 2 donatori. 
 
Citeşte şi
 
Locul unde turiştii pot călca pe urmele lui William Shakespeare. Traseul cultural inedit propus de o agenţie de turism
 
 
VIDEO Gropi astupate cu nisip aruncat din mersul camionului. Imaginile care i-au revoltat pe localnici
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii