Baia Mare

articolul anterior articolul urmator

Splendori minerale din Maramureş expuse la Muzeul Naţional al Petrolului Zalaegerszeg din Ungaria

0
26 Mar 2015 09:07:03
Autor: Dragos Hojda
Frumusetile Maramuresului, expuse in Ungaria FOTO:Muzeul de Mineralogie Baia Mare
Frumusetile Maramuresului, expuse in Ungaria FOTO:Muzeul de Mineralogie Baia Mare

O expoziţie de minerale cu calităţi estetice deosebite extrase din minele aflate în jurul oraşului Baia Mare va fi organizată la jumătatea lunii mai în Ungaria. În total vor fi expuse un număr de 80 de piese din colecţia Muzeului de Mineralogie Baia Mare, expoziţia urmând a se întinde pe durata a maxim 3 luni de zile.

Totul a plecat de la o invitaţie lansată de către reprezentanţii Muzeului Naţional al Petrolului Zalaegerszeg din Ungaria. Conducerea Muzeului de Mineralogie Baia Mare a arătat că numărul impresionant de eşantioane oferă regiunii dreptul de a fi considerată cea mai bogată deţinătoare de flori de mină din România. 
 
În total, de-a lungul anilor au fost organizate peste 40 de expoziţii în afara graniţelor României. Reprezentative sunt cele 7 expoziţii realizate în Ungaria în Miskolc (1990), Budapesta (2005, 2006), Szolnok (2006), Sopron (2006), Debrecen (2007) sau Nyirbator (expoziţie care a avut loc în anul 2014).
 
„Se preconizează organizarea unei expoziţii pe o perioadă de 2-3 luni, începând cu mijlocul lunii mai. În momentul de faţă se lucrează la selectarea eşantioanelor ce vor fi transportate şi expuse, în număr de aproximativ 80 de piese. Se vor întocmi documentele specifice, conform reglementărilor în vigoare, pentru obţinerea aprobărilor şi a avizului de export temporar de la Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, ce funcţionează în cadrul Ministerului Culturii”, a declarat Ioan Denuţ, director al Muzeului de Mineralogie Baia Mare. 
 
Muzeul de Mineralogie Baia Mare este, pentru cei care nu ştiu, cel mai reprezentativ muzeu cu acest specific din ţară şi unul care deţine una din cele mai mari colecţii regionale de minerale din Europa.
 
Citeste si: Nutrienţii care nu trebuie să lipsească din alimentaţia unui copil sănătos. Beneficiile vitaminelor şi mineralelor în dezvoltarea celor mici
 
Cele mai bune legume şi fructe pentru inimă

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările