Staţia de biogaz de la Seini a fost inaugurată. Este prima localitate din ţară care îşi produce energia electrică în regim propriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţia de biogaz de la Seini este acum funcţională. Instalaţia a fost ianugurată ieri, cu mare fast. Cu ajutorul instalaţiei de biogaz, comunitatea locală îşi produce acum energia electrică în regim propriu şi poate, de asemenea, să furnizeze în sistem surplusul.

Ieri, 10 noiembrie 2016, la Seini a avut loc inaugurarea instalaţiei pilot de produce a biogazului. Statia de biogaz de la Seini, care acum este funcţională, reprezintă o investitie de peste 3 milioane de euro, finanţată de Banca Mondială în urma unui parteneriat încheiat între Ministerul Mediului, Consiliul Judeţean Maramures şi Primăria Seini. Comunitatea locală îşi produce acum energia electrică în regim propriu şi poate, de asemenea, să furnizeze în sistem surplusul. La Seini există 14 noi locuri de muncă şi un mediu mai curat şi mult mai puţin poluat”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

Oraşul Seini din Maramureş este primul din ţară care îşi produce energia electrică pentru iluminatul public în regie proprie. Instalaţia de biogaz preia dejecţiile animaliere şi, printr-un proces de ”fermentaţie anaerobă”, într-un container ermetic, se transformă în biogaz, care apoi este transformat în energie electrică. De asemenea, în urma acestui proces mai rezultă două componente care vor fi valorificate: energie termică şi îngrăşământ bio. 

Evenimentul de la Seini a început cu cuvântul de deschidere al primarului oraşului, Gabriela Tulbure. Au vorbit şi Simona Olimpia Negru, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cornelia Nagy, secretar general adjunct la Ministerul Finanţelor Publice, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea. Tema ”Biogazul – dincolo de energie verde” a fost prezentat de Naiana Milea, director UMP ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

După tăierea panglicii inaugurale la instalaţia pilot de producere a biogazului din oraşul Seini, viceprimarul Octavian Bodea a prezentat componentele instalaţiei pilot. Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea a arătat că, de-a lungul anilor, a încercat să convingă administraţiile locale de faptul că este necesară o îmbunătăţire a activităţii administrative prin dezvoltarea unor strategii locale, care să urmarească, în pricipal, creşterea resurselor de venit pentru bugetele locale. ”Încercăm să promovăm proiectele prin care primăriile să devină cu adevărat autonome, având surse de venit suplimentare pentru a putea implementa proiecte de dezvoltare europeană. Primarul oraşului Seini, Gabriela Tulbure şi administraţia locală au înţeles repede cât de important este acest lucru şi au propus Consiliului Judeţean Maramureş un parteneriat într-un proiect inovativ, unic în ţară. Proiectul aduce în Seini noi locuri de muncă, bani suplimentari la bugetul local şi, nu în ultimul rând, un impact pozitiv asupra mediului. Vorbim despre un proiect pilot şi sper ca, pe viitor, exemplul curajos al administraţiei seinene şi în special al primarului Gabriela Tulbure să fie preluat de cât mai multe localităţi din Maramureş”, a spus Gabriel Zetea.

Primarul oraşului Seini Gabriela Tulbure, a arătat că proiectul îndeplinit şi funcţional la parametri doriţi de şase luni este unic în ţară. Ne-am bucurat împreună de inaugurarea unei investiţii prolifice, o adevărată fabrică care aduce beneficii oraşului nostru în cele trei componente, sectorul economic, de mediu şi social. Proiectul nostru îndeplinit şi funcţional la parametri doriţi de şase luni este unic în ţară. Suntem fericiţi să confirmăm că instalaţia care de acum rămâne în grija noastră este performantă şi total funcţională, având toate autorizaţiile primite. Este un succes care ne aduce bucuria în suflet şi asumarea responsabilităţii unui atât de important pas în drumul dezvoltării localităţii noastre”, a declarat primarul oraşului Seini, Gabriela Tulbure.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este implementat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Acesta este finanţat dintr-un împrumut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi un grant de la Fondul Global de Mediu, precum şi din fondurile proprii ale oraşului Seini şi ale Consiliului Judeţean Maramureş. Obiectivul general al proiectului este de a sprijini Guvernul României în îndeplinirea cerinţelor Directivei Nitraţi a Uniunii Europene prin reducerea deversărilor de nutrienţi în corpurile de apă, promovarea modificărilor comportamentale la nivel de localitate şi întărirea capacităţii instituţionale şi de reglementare.

Mai puteţi citi:

Legenda primarului putred de bogat care a murit sărac, într-un sanatoriu

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite